A leggyakrabban előforduló internetes rövidítések eredete



 

Egy levélben jelent meg először az OMG, de a troll és a clickbait is előbb létezett, mint a világháló.A fiatalok tévednek, ha az hiszik, hogy az idősebb korosztály nem érti a netes szlenget, mert nem egy rövidítést már akkor használtak, amikor az online tér még nem is létezett. Ha eddig nem tudtad, hogy honnan származik a LOL, mi az ördögöt jelent a FAQ és társai, akkor most bővítheted a tudásod!


NSFW: Ez azt jelenti, hogy „munkahelyen nem biztonságos”. A kifejezés a 2000-es évek elején terjedt el, amikor egyre több ember tudott internetezni a munkahelyén munka közben/helyett. Ha tehát most te is az irodában olvasod ezt a listát, akkor az számodra se NSFW.


LOL: Ma már különböző hangulatjelek, matricák, emojik fejezik ki a hangulatunkat, de régebben még azt írtuk, hogy *smile*, *love* és társai. A LOL azonban legelőször egy 1989-es hírlevélben jelent meg, mint a „Laughing out loud”, tehát a hangosan felnevetni rövidítése.


FAQ – azaz GYIK: Az első e-mailes hírlevelek nagyon hosszúak voltak. Ennek oka részben az volt, hogy itt válaszoltak a feliratkozók kérdéseire, amit mindenki megkapott, nem csak a kérdező. A NASA már 1982-ben megalkotta a FAQ blokkot, hogy az új felhasználóknak könnyebb legyen a dolga, míg a régiek ne kapjanak agyvérzést, ugyanis a „Frequently Asked Questions” a gyakran ismételt kérdéseket jelenti.


Owned, pwned: Internetes játéknál találkozhatunk a rövidítéssel, ami azt jelzi, hogy a játékos nyert, birtokolja, zsebre vágta az ellenfelet. A „p” kezdőbetűs verzió valószínűleg azért terjedt el, mert sokan félrenyomták az „o” betűt.


TBT: „Throwback Thursday”, ami azt jelenti, hogy „ visszatekintő csütörtök”. Magyarul

vasárnappal hangozna jól. Ez a rövidítés a közösségi médiában terjedt el. Ebből tudjuk, hogy van egy olyan nap a héten, amikor egy sztár, vagy csak a szomszéd srác egy régebben készült fotót posztol.


Noob: A „newbie” (újonc) kifejezésből vezethetjük le. Ezt rövidítették le a „newb” szóra, ami angolul fonetikusan is leírható, tehát „noobként”. Ezzel is az online játékok világában találkozhatunk a leggyakrabban.


FYI: A „For Your Information” annyit jelent, hogy „tájékoztatásul”, tehát ez jelzi, hogy a következő információ fontos lesz. Ez a rövidítés jóval az internet előtt is létezett, de akkor mást jelentett, hiszen az 1940-es években a rádiózást hívták így az USA-ban.


Leet: Az angol online játék egyik legdivatosabb kifejezése. Ehhez kötődik a „leetspeak”, tehát az elit beszéd. Ezt már az 1980-as években használták a hackerek, akik kódolt, főleg számokkal ellátott üzenetek egymásnak, hogy ne lehessen lekövetni őket.


GG: Ez a „Good Game”, magyarul „jó meccs”, szép játék rövidítése. Mondhatjuk, hogy ez az internetes megfelelője a vállon veregetésnek.


OMG: Az „Oh My God” magyarul azt jelenti, hogy „Istenem!” vagy „Úristen”. Ezt mondhatjuk az aranyos állatokra, súlyos betegségre, megdöbbentő információra. Először egy 1917-es levélben jelent meg a rövidítés, amit Winston Churchill kapott egy tengerésztől.


Troll: Ez az a kifejezés, ami az emberi kommunikáció kezdete óta létezik, ugyanis a troll anonim értelemben érkező üzeneteket jelent, aminek csak az a célja, hogy nézeteltérést okozzon, vitát generáljon. 1992-ben egy újságcikkben jelent meg, amiben arra buzdították az olvasókat, hogy menjenek el „trollkodni” egy rendezvényre, tehát törekedjenek arra, hogy megzavarják a rendet. Napjaink trolljai oda nem illő képeket, szöveges hozzászólásokat posztolnak. A kifejezés egyébként az angol „trolling” szóból keletkezett, ami a csali vízbe dobását jelenti.


Clickbait: Az internet előtt a nyomtatott sajtó szemet vonzó, megtévesztő, csábító módszerekkel, képekkel, címekkel, címlapokkal érte el, hogy az olvasó megvegye az újságot. Napjainkban a weboldalak, online média használja ezt az eszközt, amivel a cél az, hogy minél több felhasználó kattintson az oldalra, ami így több pénzt keres a hirdetésekkel.


FTW: „For the win”, vagyis magyarul szurkolás a győzelemhez, vagy csak röviden „hajrá”. Találkozhatunk vele egy politikus beszéde, meccs, de macskás videó alatt is.


(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló