A világ legjobb sziklából faragott helyei



Különleges építészeti alkotások, amelyeket megéri a saját szemünkkel megnézni.Míg a világ egyik fele arra törekszik, hogy minél nagyobb felhőkarcolót, luxus épületeket húzzon fel, addig a másik fele büszkén mutogatja a turistáknak, hogy a múltban mennyire érdekes helyeket alkottak az őseik.

A történelmi épületek közé tartóznak a sziklából kifaragott helyek, amelyek közül Petra az első, ami eszünkbe jut, de az alábbiak is ugyanolyan érdekesek.

A Longmen-barlangok: Néhány adat szerint több tízezernyi, míg más statisztika szerint százezernyi Buddha tanítvány szobrát őrzik a Longmen-barlangok. A szobrokat a barlangokba és a sziklába vájták a kínai Xiangshan és Longmenshan hegyekben.
Az első időszámításunk előtt 400 és 1100 között készülhetett. A szobrokért gazdag családok, királyok, vallásos közösségek fizettek. Az ENSZ „az emberi művészi kreativitás egyedülálló megtestesülése” címet adta a Longmen-barlangoknak.

Lalibela – Etiópia: Az ország legszentebb helye a kőből faragott templomairól ismert etióp város. A templomok elrendezése Jeruzsálem keresztény régióját jelképezi. A szobrokat időszámításunk előtt, a XII. században faragták ki. A tizenhárom templom mindegyike mellett artézi kút található.

Petra – Jordánia: Időszámításunk előtt 312-ben alapították a nabateusok. Az ősi város egyik legérdekesebb része a díszes faragásokkal ellátott víztároló rendszer. Petra legprecízebben kidolgozott épülete az Al Khazneh szentély.

Ellora: Az indiai világörökség helye a világ legnagyobb sziklaépítménye, ahol hindu, buddhista és jain hagyományokat őrző szentélyek találhatóak.

Abu Simbel – Egyiptom: Az időszámításunk előtti XIII. században faragtatta ki II. Ramszesz fáraó az Abu Simbel szentélyeket a neje és saját maga számára. 1968-ban az a veszély fenyegette a látványosságot, hogy átszakad az asszuáni gát. A katasztrófa elkerülésének érdekében feljebb emelték és áthelyezték a nevezetességet egy mesterséges dombra.

Bandelier Nemzeti Emlékmű: Az amerikai bennszülött törzs, az ősi Pueblo nép sziklába vájt otthona, amit valószínűleg nem a törzs készített. A Bandelier Nemzeti Emlékműnél házakat, ceremóniaépületeket és sziklafestményeket nézhetünk meg.

Líciai Sírok – Törökország: Dalyan mellett található a temető, amelyben kősziklákból faragott sírokban pihen egy egész sereg. A török sírkertet a líciaiak (A Trójai Háborúban a trójaiak ellensége) alakították ki. A líciaiakat újabb és újabb népek hódítottak meg a múltban.

Ajanta Barlangok: Az indiai Maharashtrában nagyjából 30 faragott Buddha szobor látható, de emellett a sok festményt is érdemes megnézni, mert ezek remekül bemutatják az indiai művészet különlegességét. A művek az időszámításunk előtti II. századból származnak.

Gila Sziklák – Új-Mexikó: A délnyugat felé találtató Gila Sziklákat azzal a céllal alakították ki, hogy emberek élhessenek bennük. A területen a Mogollon népek éltek, időszámításunk előtt nagyjából 1275-től 1300-ig. A barlangokban 46 szoba található. Ezekben rége 15 család élt.

Mesa Verde – Colorado, Montezuma: A Pueblo nép élt a Montezuma megyében található hatalmas területen, ahol házakat, falvakat láthatunk. A híres szikla otthonokat a késő 1190-es években kezdték építeni.

Az itt található Szikla Palota a világ leghatalmasabb szikla otthona. Az épületek természetes kőzetből készültek. Az itt található, egymástól teljesen különböző, jain vallási barlangok mindegyike egyedülállóan szép. A szentélyekben anno komplikált festményeket őriztek, de azok közül csak néhány maradt ránk.

(Forrás: noiportal.hu)

 

Ajánló

Ajánló