Fiatalok tennék vonzóbbá a piramisokat



Az egyiptomi fiatalok megelégelték, hogy nem büszkélkedhetnek az országuk leghíresebb műemlékeivel, ezért összegyűjtötték, hogy milyen ötletekkel lehetne vonzóbbá tenni a piramisokat.Az elmúlt évek eseményei miatt kevesebben utaztak Egyiptomban, de a legfrissebb hírek szerint ismét fellendült az ország turizmusa. Az afrikai országba látogatnók közül sokan azért érkeznek, hogy mindenképpen eljussanak a piramisokhoz, hiszen Egyiptom azokról híres.

A piramisok azonban elkeserítő látványt nyújtanak, hiszen a környék tele van szeméttel, tolakodó árusokkal. Az egyiptomi fiatalok ezt nem akarják tovább tűrni, ezért a közelmúltban kitaláltak néhány dolgot, amivel vonzóbbá tehetik az országuk leghíresebb nevezetességét.

Tüntessék el a szemetet: A piramisok körül nincs szemetes, a hulladékot gyakran a szél hordja. Az árkokban szintén a szemét az úr, nem a víz. Az utak kátyúsak, piszkosak. Az ókori világ egyik csodáját, ahogy a Nílust is, gyakran nézik szemétlerakónak az emberek, ez pedig a fiatalok szerint nem helyes, ezért a kormánynak kellene megtisztítania a komplexumot és annak környékét. Ebben a munkában a fiatalok is szívesen segítenének.

Tiszta mosdók és pihenőhelyek: Ezeknek a hiánya miatt évek óta panaszkodnak a turisták, ugyanis mobilvécéket helyeztek ki a piramisokhoz, ám ezeknek a száma nem elegendő. Ha az egyiptomiak szeretnék, hogy a látogatók órákat töltsenek a piramisoknál, fotókat készítsenek, tevegeljenek, bemenjenek a régi sírokba, akkor szükség van a tiszta, akadálymentesített mosdókra, valamint az olyan pihenőhelyekre, ahol a turisták leülhetnek, és ihatnak egy hideg italt.

Hivatalos és hivatásos idegenvezetők: A fiatalok arra is gondoltak, hogy professzionális idegenvezetőknek kellene kísérniük a turistákat, mert jelenleg az idegenvezetőknek fogalmuk sincs a fáraók koráról, és csak azt tudják mondani, hogy egy kő több ezer éves.

Esti rendezvények: A fiatalok szerint kevés, hogy néhányszor fény- és hangjáték szórakoztatja a látogatókat, ha este mennek a piramisokhoz. Ennél érdekesebb lenne, ha lennének éjszakai vezetett túrák, késő esti lovaglás, tevegelés.

Látogató-központ: A piramisoknál lévő komplexum egy roskadozó épületet, amiben jegypénztár és fémdetektor található. A fiatalok terve szerint az új látogató-központ információval látná el a turistákat, lenne benne ajándék- és könyvesbolt, kávézó, mosdó, találkozóhely a csoportos turistáknak, vetítőterem, valamint olyan filmeket vetítenének, amelyek a fáraókról, a piramisok építéséről szólnának. Az új alkalmazottak, biztonságiak pedig segítőkész, több nyelven beszélő emberek lennének.

A bosszantó árusok leállítása: A piramisokhoz nehéz bejutni, mert át kell vágnunk a zsebtolvajok, tolakodó emberek hadán. Ha beértünk a kerítéssel körülhatárolt területre, akkor azonnal megjelennek az árusok, akik szeretnék, ha megvennénk a termékeiket. Néhány lépésre a rendőrök előtt kocsit-tevét-lovat kínálnak, hogy azzal járjuk be a területet. Az sem ritka, hogy az árusok összeverekednek.

A fiatalok ennek véget akarnak vetni azzal, hogy a turistarendőrség többé ne engedje, hogy az árusok zaklassák a turistákat, a műemlékvédelmi minisztériumnak pedig ügyelnie kellene arra, hogy a műemlékek biztonságosak, jól megközelíthetőek legyenek.

Kis múzeum: A műemlékvédelem hivatalnokai évek óta panaszkodnak, hogy nagyon sok a fáraókori kincs, de ezeket nem tehetik ki, mert kevés a kiállítóhely, ám senkinek sem az eszébe, hogy a piramisoknál nyitni kellene egy múzeumot.

A fiatalok erre is gondoltak, mert szerintük ez azért is jó lenne, mert a turisták így megmenekülnének az önjelölt idegenvezetők tévedéseitől, ráadásul kedvet kaphatnak az ország többi múzeumának felkereséséhez.

Hivatalos és ellenőrzött árak: A fiatalok arra is felhívták a figyelmet, hogy szükség van egy ellenőrzött, hivatalos árjegyzékre, mert a turisták teljesen ki vannak szolgáltatva az árusoknak, akik nyugodt szívvel visszaélnek a helyzettel.

Nagy bazár: A sokszor erőszakos árusoktól úgy mentenék meg a turistákat a fiatalok, hogy közben azoknak se vesszen el a megélhetése, tehát szükség van egy bazárra, ahol több nyelven beszélő, udvarias árusok kínálhatnák a termékeiket.

(Forrás: globoport.hu)

 

Ajánló

Ajánló