Hamarosan embereken fogják tesztelni a fogakat újranövesztő gyógyszert



Akár már 2030-ra elérhetővé válhat a készítmény, ha jól alakulnak a tesztek.Új szakaszba lép a fogakat újranövesztő gyógyszer fejlesztése, amit szeptemberben 30 felnőtt férfinak fognak intravénásan beadni, hogy megvizsgálják annak biztonságosságát és hatékonyságát. Ez lesz az első alkalom, hogy ilyenfajta gyógyszert tesztelnek embereken.

A gyógyszert korábban állatokon tesztelték, aminek eredménye komoly potenciált mutatott a kihullott foga újbóli növesztésére, ugyanis már egy adag elég volt egy fog újranövesztéséhez. A kutatók elmondása szerint a gyógyszer jelenlegi változata hatásos volt a rágcsálóknál, és nem fordultak elő mellékhatások, ezért embereken is lehet tesztelni.

Az embereken végzett első fázisú kísérlet 11 hónapig fog tartani a japán Kyoto Kórházban, olyan egészséges alanyokon, akiknek legalább egy foga hiányzik. Ha a klinikai kísérlet sikerrel zárul, akkor a következő fázisban foghiányban szenvedő gyerekeken tervezik tesztelni a készítményt. Ebben olyan 2 és 7 év közötti egyének vesznek majd részt, akiknek születésüktől fogva legalább négy foguk hiányzik.

Ha az embereken végzett kísérletek sikeresnek bizonyulnak, akkor a kutatók úgy számolnak, hogy a gyógyszer hat éven belül széles körben használható lesz azok számára, akik születésüktől óta foghiányban szenvednek, és azoknál, akiknek a foga sérülés vagy fogszuvasodás miatt esett ki.

(Forrás: noizz.hu)

Ajánló

Ajánló