Női találmányok, amelyek nélkül kevesebbek lennénk



A golyóálló mellény, ablaktörlő és az egyidejű frekvenciaváltás sem férfi feltalálók ötlete.Azt szoktuk mondani, hogy a világot a férfiak uralják, ám már a múltban is éltek olyan nők, akiknek volt bátorsága ahhoz, hogy szembemenjenek a tradíciókkal, és annak ellenére is belevágtak a céljuk elérésébe, hogy tudták, számolniuk kell a férfiak irigységével.

Ennek a hozzáállásnak köszönhető például az a nyolc találmány, amelyek nélkül ma kevesebbek lennénk.

Stephanie Kwolek – golyóálló mellény: A rengeteg élet megmentésére képes kevlárt nemcsak a golyóálló felszereléseknél használják, hanem a függőhíd kábeleknél, sisakoknál, fékbetéteknél, síléceknél is. A találmányt Stephanie Kwoleknek köszönhetjük, ugyanis 1963-ban a DuPont cégnél dolgozó nő rájött, hogy hogyan erősítheti meg a mellények anyagát.

Mary Anderson – ablaktörlő: 1903-ban egy havas téli napján felszállt a villamosra a New York-i Mary Anderson. A nő észrevette, hogy a villamos vezető alig lát valamit, ezért gondolkodni kezdett, hogy mit lehetne tenni a szélvédőre eső csapadék ellen. Amikor hazaért, akkor nekiállt megtervezni az ablaktörlőt, amit szabadalmaztatott.

Hedy Lamarr – egyidejű frekvenciaváltás: Egy magyar-zsidó felmenőkkel rendelkező amerikai színésznő volt Hedy Lamarr, aki egy fegyvergyároshoz ment hozzá. A nő sokat tanult a fegyvergyártásról, a torpedókról és azok irányításáról.

Később Lamarr feltalálta a torpedó rádió-távvezérlésére szolgáló adóberendezést, aminek a célja az volt, hogy megvédjék a torpedókat irányító rádiócsatornát a felderítés és a zavarás ellen. A szabadalmat 1942-ben kapta meg a feltalálónő és zongorista partnere.

A találmányt először 1962-ben, a Kuba elleni tengeri blokád idején vetették be. Napjainkban az egyidejű frekvenciaváltást mobiltelefon-rendszereknél, illetve bluetooth-kapcsolatoknál használják, ugyanis a haditengerészet 1985-ben végre úgy döntött, hogy a civil lakosság számára is hozzáférhetővé teszi a találmányt.

Mary Phelps Jacob – modern melltartó: Az 1914-es szabadalom előtt a melltartók iszonyatosan kényelmetlenek voltak a fűzők acélrúdjai és halcsontjai miatt. A nők ezért nagyon megörültek, amikor Mary Phelps Jacob feltalálta a puha, lágy anyagból készült, osztott kosarú melltartót.

Marion Donovan – eldobható pelenka: A gyakoroló anyuka nagyon sokat kínlódott a textilpelenkák mosásával. 1949-ben végleg elege lett, ezért kísérletezni kezdett a szivárgásmentes pelenka kifejlesztésével. Először a zuhanyfüggönyt vágta szét, hogy abból készítsen egy külső vízzáró réteget, de itt nem állt meg, hanem egészen az eldobható változatig fejlesztette az ötletét.

Donovan több céget felkeresett, de mindenhonnan elutasító választ kapott, ugyanis a cégek szerint senki se venné meg az eldobható pelenkát, aminek az előállítsa drága. A nő végül saját vállalkozást indított, majd 1951-ben eladta a jogokat a Keko Corporations-nak. Itt azonban nem állt meg, ugyanis az életében összesen húsz szabadalmat szerzett, valamint 1958-ban építészetből diplomázott a Yale Egyetemen.

Josephine Cochrane – mosogatógép: Az ohiói, jómódú háziasszony egy napon megunta, hogy kézzel kell mosogatnia, ráadásul észrevette, hogy a nagy partik után mindig eltör néhány poharat és tányért.

Josephine Cochrane gondolkodni kezdett egy olyan gépen, amiben biztonságosan lehet mosogatni. Ebből a morfondírozásból született meg a mosogatógép ötlete. A találmány ma már kevesebb vizet fogyaszt, mint a kézi mosogatás, ám 1893-ban még kezdetleges volt a mosogatógép. Cochrane hatalmas sikert aratott, ugyanis a termékét az éttermek és szállodák tulajdonosai úgy vitték, mint a cukrot.

Grace Hopper – a Mark 1 számítógép független programozási nyelve: Dr. Grace Murray Hopper admirális egyike volt a Mark I. számítógép első programozóinak. A II. világháború után a nő a Harvardon állomásozott.

Az amerikai egyetemen ebben az időben dolgoztak az IBM-Harvard Mark 1, az első nagyszabású számítógépes rendszer fejlesztésén. Hopper nevéhez fűződik az első fordítóprogram, ami programozási nyelven írt programot fordít le a számítógép számára. Ugyancsak ő volt, aki kitalálta a „bug” kifejezést a számítógépes problémákra. A feltaláló harminc egyetemen kapott tiszteletbeli diplomát mire meghalt.

Margaret Knight – papírzacskó: A nő 1871-ben találta fel azt a papírzacskógyártó gépet, amely képes volt négyzet formájú aljú zacskókat készíteni. Knight történetében az a legérdekesebb, hogy egy férfi azért perelte be, mert szerinte egy nő nem lehet képes arra, hogy egy ilyen innovatív ötletet kitaláljon, tehát Knight tőle lopta azt. A nő rajzokkal és tervekkel bizonyította a bíróság előtt, hogy minden joga megvan a szabadalomhoz. Knight, akinek a nevéhez huszonhat szabadalom kapcsolódik, megnyerte a pert.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló