Az USA leghíresebb elhagyatott városai



Dudleytown, Bodie és Picher kong az ürességtől.Az élet örök körforgásának a szerves része, hogy ahol ma még rengetegen élnek, ott lehet, hogy évtizedek vagy századok múlva, egy lelket sem találnak az emberek. Annak, hogy egy város elhagyatottá válik, rengeteg oka lehet, így például az, hogy megszűnnek a munkahelyek, vagy egy természeti katasztrófa kényszeríti menekülésre a lakosokat.

A kísértetvárosok vonzzák a turistákat, így van ez az Amerikai Egyesült Államokban is, ahol Dudleytown, Bodie és Picher a három leghíresebb elhagyatott város.

Picher: Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal az USA legmérgezőbb városának tekinti az Oklahoma állambeli települést, amit 1918-ban alapítottak. 1920-ban 9726 ember élt itt. 1917 és 1947 között Picher az állam egyik legtermékenyebb bányavárosává vált.

Az első világháború időszakában a városban termelték ki az ország cink- és ólomszükségletének az ötven százalékát. 1967-ban a bányákat bezárták és felhagytak a bányavíz kiszivattyúzásával. A 14 ezer bányát senki sem felügyelete, emiatt a szennyvíz szabadon szivároghatott, ráadásul több millió tonna mérgező bányameddő (ásványi anyagot nem tartalmazó, bányászai melléktermék) halmozódott fel a területen.

Egy 1996-os tanulmány szerint a bányák súlyos mértékben szennyezték a környezetet. A városban élő gyerekek 34 százaléka ólommérgezést kapott, ami örök életre szóló idegrendszeri problémákat jelenthet. A földalatti üregek miatt a talaj megsüllyedt, a házak életveszélyessé váltak, tehát az embereknek el kellett költözniük. 2006-ban a kormány úgy döntött, hogy kiürítik a települést.Dudleytown: Connecticut államban található az „Elátkozott város” néven is emlegetett város. Az 1850-es években csak 26 ember lakott itt, de még így is rengeteg megmagyarázhatatlan dolog történt, ezért Dudleytown az USA legkísértetiesebb városának bélyegezték.

A települést az alapító családról nevezték el. Dudley-ék a fakitermelésből és faszén-előállításból gazdagodtak meg, de az életük nem volt gondtalan, mert a nyugalmukat egy átok tette tönkre. A család nem egy tagja megőrült, felakasztotta magát, de megmagyarázhatatlan eltűnések és rejtélyes gyilkosságok is történek. Az átok megtört, amikor Dudleytown elpusztult.Bodie: Az Amerikai Egyesült Államok legismertebb vadnyugati szellemvárosa 1859-ben, a kaliforniai aranyláz miatt telt meg emberekkel, ugyanis aranyat találtak a területen. Az aranyláz idején a népesség egyik napra a másikra megugrott, 1880-ra pedig már 10 ezren éltek itt. Az évek múlásával a bányák kimerültek. Az utolsót 1942-ben zárták be, ezért a helyieknek nem volt miért maradniuk. Bodie megmaradt 170 épületéből nemzeti parkot alakítottak ki.

(Forrás: life.hu)

 

Ajánló

Ajánló