Ne essünk túlzásba az ünnepi evéssel!



Karácsonykor is odafigyelhetünk arra, hogy ne tömjük tele magunkat!Könnyű a falánkság bűnébe esni a karácsonyi ünnepek alatt, hiszen rengeteg ételt és italt kínálnak a szeretteink, amikor meglátogatjuk őket, nem beszélve arról a menüsorról, amivel mi készülünk a vendégeknek. Nem kell azonban túlzásba esni az ünnepi evéssel és ivással, hiszen ezzel súlyos merényletet követnénk el az egészségünk és a súlyunk ellen.

Az ünnepi hangulatot alaposan tönkreteheti a mértéktelenség, ami rendesen megterheli a szervezetünket. A mértékletességgel nem lesz könnyű dolgunk, mert a hagyományos karácsonyi ételeknek magas a zsír- és a cukortartalma, nehezen emészthetőek, magas energiatartalmuk miatt pedig hizlalnak.

A legjobb, ha az ünnep előtt nekiállunk a menü megtervezésének. Erre kiváló ez a hétvége. Ha tehetjük, akkor halételeket készítsünk. A nehéz sültek mellé kínáljunk salátát, ami lazít az étel töménységén.

Ha vendégségbe megyünk, akkor köretnek kérjünk salátát, zöldséget, sültalmát, vagy párolt zöldséget! A zöldségféléket azért se mellőzzük az ünnepek alatt, mert kiváló vitamin és ásványi anyag források. A legjobb, ha naponta többször is fogyasztjuk, például szaloncukor helyett.

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről se feledkezzünk el. Természetesen ez ne alkohol, hanem víz és cukormentes folyadék legyen! Ez azért is fontos, mert így csökkenthetjük az alkohol terhelő hatásait. Az ételeknél és az italoknál figyeljünk a mennyiségre! Ne engedjünk mások unszolásának, és ne együk degeszre magunkat és a részeg állapotot is kerüljük.

Az ünnepek után a lehető leghamarabb állítsuk vissza a szervezetünket a szokásos rendszerre! Méregtelenítsünk, regeneráljuk a májunkat, és szabaduljunk meg felesleges kilóktól! Ez kezdhetjük azzal, hogy reggel, éhgyomorra gyömbérteát iszunk, ugyanis ennek zsírégető hatása van.

A gyömbérteát készítsük el úgy, hogy egy ujjbegynyi gyömbért reszelünk a forró vízbe, majd öt-tíz percig hagyjuk állni. Ha letelt az idő, akkor leszűrjük, citrommal és narancshéjjal ízesítjük, majd megisszuk.

A máj regenerálásához májkímélő diétára lesz szükség. Ennek érdekében kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket, és az alkoholt! Fontos, hogy igyunk bőségesen szénsavmentes vizet, májvédő teát, frissen facsart zöldség és gyümölcslét. Érdemes kipróbálni a máriatövist, aminek májvédő hatása van, de a csalántea is segít a máj méregtelenítésében,regenerálódásában.

(Forrás: napidoktor.hu)

 

Ajánló

Ajánló