Magyarország öt legszebb kastélya



A téli évszakban a legmesésebb a Széchenyi-kastély és a Schossberger-kastély.Magyarországon a kastélyok olyanok, mint a templomok, tehát szinte minden nagyobb városban található legalább egy, ezért nem árt felállítani egy rangsort, ha szeretnénk a saját szemünkkel látni a csodálatos épületeket.

Habár a kastélyok minden évszakban csodálatosak, mégis a téli szezonban, amikor havas a táj, a következő öt nyújtja a legmesésebb látvány.Nagycenk, Széchenyi-kastély: A háború kemény pusztítást végzett a csodás épületen, de az 1960-as évek végén renoválták. A reformkori családi kastély és birtok napjainkban múzeum és szálloda. Ha ellátogatunk ide, akkor rengeteg könyvet és festményt tekinthetünk meg.

A relikviák a kastély egykori lakójának, a Magyar Tudományos Akadémia alapítójának és a Lánchíd építtetőjének állít emléket. A birtokhoz tartózik a Széchenyi-mauzóleum és a Széchenyi-családfa. A kertben egy hatalmas szökőkút, több sövény-labirintus, telepített padok várják a turistákat.Tura, Schossberger-kastély: Az Operaház kistestvéreként emlegetik a neoreneszánsz kastélyt, amit az Esterházy Miklóstól vásárolt birtokra építettek fel Ybl Miklós tervei alapján. A magyar látványosság legérdekesebb része a nyolc fénycsatornán érkező napfény, ami a tükörrel bélelt teremben beragyogja a teret. Az épület külsején 1837 óta nem változtattak semmit. Ha alaposan megnéztük a kastélyt, akkor tegyünk egy kellemes sétát a birtokon!Gödöllő, Grassalkovich-kastély: Az 1740-es években építették Magyarország egyik legnagyobb kastélyát, ami napjainkban múzeum, kávézó, rendezvényhelyszín. A Grassalkovich-kastély saját lovardával, barokk színházzal és sörpincével rendelkezik.

A kastély mellett nagy népszerűségnek örvend az angolpark, ami korábban franciakertnek épült, de később átalakították. Ha idelátogatunk, akkor mindenképpen érdemes sétálni egyet a hatalmas parkban.Fertőd, Esterházy-kastély: Sokan Versailles-hoz hasonlítják a kastélyt, amelyben a hatalmas tükrök, a barokkos aranyozás és a márványpadlózat a legnépszerűbb látnivaló. Az épületben anno Haydn mester adott koncerteket, de Eszterházán a mai napig gyakoriak a komolyzenei rendezvények, amelyre mindenképpen érdemes ellátogatni, ha szeretjük a műfajt.Keszthely, Festetics-kastély: Hazánk negyedik legnagyobb kastélya, amelyhez múzeum, 101 szoba és csodás kastélypark tartózik. A Festetics-kastélyban az egyik legszebb látnivaló a Helikon Könyvtár. A kastély saját borospincével is büszkélkedhet. Ez a Balatoni Borok Háza, ami az 500 éves pincerendszerben található. Ha szeretjük a bort, akkor itt megkóstolhatjuk.

(Forrás: bien.hu)

 

Ajánló

Ajánló