A világ legmisztikusabb tájai



A tudósok csak találgatnak a világ legrejtélyesebb helyeivel kapcsolatban.A Föld legnagyobb rejtélye maga a természet, ami a legérdekesebb jelenségekkel képes zavarba ejteni a tudósokat, akik ilyenkor érzik csak igazán, hogy a tudománynak még van hova fejlődnie, ha meg akarják fejteni a bolygónk összes titkát.

McMurdo Dry Valleys – Antarktisz: A területet nevezhetjük a Föld legszárazabb helyének, mert nagyjából 4 centi csapadék esik itt évente. A völgy a jéggel és hóval borított Antarktisz közepén helyezkedik el, ám érdekesség, hogy itt egy szem hó sincs. A McMurdo Dry Valleys felszíne sivár és kopár. A növényzet némi moha- és zuzmóféléből áll.

Sanqingshan hegy – Kína: Taoista szent helynek számít a Sanqingshan hegy. A környéken több furcsa, érdekes gránit oszlop található. A helyszín misztikusságát növeli, hogy évente nagyjából 200 napon át köd borítja.

Aokigahara – Japán: A Fuji hegy tövében található a kihalt erdő, amivel kapcsolatban szellemekről és démonokról szólnak a legendák. A rémtörténetek nem véletlenek, hiszen valamiért ez a hely vonzza az öngyilkosjelölteket.

Fly gejzír – Egyesült Államok: A Nevada államban található csodás Fly gejzír meseszép környezetben található, ám a megtekintéséhez engedély kell, mert magánterületről van szó.

Pamukkale – Törökország: Már az ókori görögöket és rómaiakat is lenyűgözte a romváros alatti gyógyvíz, valamint a természet által létrehozott, fehéren csillogó mészkőmedencék látványa. A természeti jelenség a felette elterülő fennsíkon fakadó vulkanikus eredetű forrásoknak köszönheti a mesés létét.

Roraima-hegy – Brazília: A 31 négyzetkilométeres táblahegyet minden oldalról 400 méteres sziklafalak határolják. A világ legtitokzatosabb hegye, egyben a legrégebbi geológiai képződményének számít. A tudósok szerint a tetejét a szelek és az esőzések alakították ki. A kutatók nem értik, hogy miért van itt ennyire nagy választék a különböző állat- és növényfajokból.

Moguicheng – Kína: A sivatagi Xinjiang régióban található az elhagyatott terület, aminek látogatói titokzatos hangokat és fura dallamokat, csecsemősírást hallottak. Jelenleg úgy tűnik, hogy ezeknek a hangoknak a forrása a szél lehet.Cano Cristales – Kolumbia: Az év nagy részében úgy néz ki, mint egy közönséges folyó, de szeptember és november között csodás színkavalkáddá változik. Ez a változás a moszatok és algák elszaporodásának köszönhető. A sárga, zöld, piros, kék, rózsaszín és más színekben pompázó folyóról sokan azt mondják, hogy a paradicsomba vezet.

Bermuda – háromszög az Atlanti-óceánon: Egy rejtélyes helyekről szóló listáról nem hiányozhat a Bermuda Háromszög, ami Miami, Bermuda és Puerto Rico között, az Atlanti-óceánon található. Az elmúlt években rengeteg különös természeti jelenség történt ebben a háromszögben. Kutatók a mai napig nem adtak ezekre megnyugtató magyarázatot.

Richat-képződmény – Mauritánia: A Richat Komplexumként is ismert hely egy nagyon látványos kör alakú képződmény a Szahara mauritániai oldalán, Ouadane közelében. A helyszín már az első űrhajósok figyelmét is felkeltette, ugyanis a szemet formázó jelenség megtöri a sivatag egyhangúságát.

A Richat Komplexum átmérője nagyjából 50 kilométer, és az űrhajósok egyik fontos tájékozódási pontja lett. A tudósok először azt feltételezték, hogy egy meteorit becsapódásának nyomáról van szó, de ma inkább arra hajlanak, hogy egyszerű talajbesüllyedés.

(Forrás: noiportal.hu)

 

Ajánló

Ajánló