Érdekes tények a 65 éve uralkodó II. Erzsébetről



Nagy-Britannia történelmének leghosszabb ideje óta viseli a koronát a 91. életévében járó királynő.Hódító Vilmos 1066-ban szerezte meg a brit trónt. Az ő uralkodása óta II. Erzsébet a negyvenedik angol uralkodó, de ő az, aki a leghosszabb ideje viselheti a koronát. Ezt a rekordot korábban az üknagymamája, az 1901-ben elhunyt Viktória királynő tartotta 63 év, hét hónap és három nappal.

A koronázásának 65. évfordulóját a héten ünneplő II. Erzsébettel kapcsolatban azonban nem ez az egyetlen érdekesség.

1. A királynő minden délelőtt 11 órakor elfogyaszt egy gin-tonikot.

2. Az első miniszterelnöke Winston Churchill volt, akit annyira elbűvölt a fiatal királynő, hogy szinte beleszeretett.

3. Nagyszerűen bánik a fegyverekkel. Amikor meglát egyet, akkor nem képes megállni, hogy ne húzza meg a ravaszt.

4. A karácsonyi bevásárlásait a Buckingham-palotában intézi. Az áruházak elviszik neki a termékeket, mert biztonsági okokból nem mehet nagy tömegbe.

5. Imádja a katonai indulókat. Gyakran ez szól az autójában.

6. Eddig 14 szobor és 142 portré készült róla.

7. Egy magyar udvari festő, László Fülöp Elek készíthette el az első portrét az uralkodónőről, 1933-ban, amikor II. Erzsébet 6 éves volt.

8. II. Erzsébet királynőnek eddig harminc corgie fajtájú kutyája volt. Az elsőt kislányként kapta az édesapjától. A macskákat azért utálja, mert gyerekkorában az egyik csúnyán megkarmolta.

9. Útlevél nélkül utazik, mert mindenki tudja, hogy ki ő. Ha II. Erzsébet bűncselekményt követne el, akkor le sem tartóztathatják, mert a bíróság az ő nevében jár el. Jogosítványt sem tart magánál.

10. Saját bankautomatája van a Buckingham-palotában. Ezt egy flancos privát bank, a Coutts biztosítja az uralkodó számára.

11. II. Erzsébet királynőről készült a legtöbbször forgalomban lévő pénzérme.

12. Az uralkodása ideje alatt soha sem nyalt meg egyetlen egy bélyeget sem, mert minden bélyegen ő látható, ezért elképzelhetetlennek tartja, hogy megnyalja a saját feje hátulját.

13. Egyszer egy őrült betörő eljutott a királynő hálószobájáig. II. Erzsébet kedélyesen elbeszélgetett az illetővel, amíg az őrök meg nem érkeztek.

14. Nem szereti a paradicsomot.

15. A királynő beceneve Lilibet, mert gyerekkorában nem tudta kimondani a nevét.

16. A királynő kedvenc miniszterelnöke a munkáspárti Harold Wilson volt a hatvanas-hetvenes években. Wilson a humorával nyerte el az uralkodó szimpátiáját, és azzal, hogy mindig elmondta neki az angol politikusokról keringő pletykákat.

17. A becslések szerint II. Erzsébetnek több, mint ötezer kalapja van. Az emberek fogadni szoktak, hogy milyen színű kalapban fog megjelenni a különböző társasági eseményeken.

18. II. Erzsébet királynő 1976-ban, egy brit katonai bázisról küldte el az első e-mailt. A felhasználó neve HME2 (Her Majesty Elizabeth 2) volt. Az üzenetben az ARPANET felhasználóinak szólt, hogy elérhető a CORAL 66 programozási nyelv.

19. Az uralkodónőnek nincs vezetékneve, de van három keresztneve: Erzsébet, Alexandra, Mária. Az elsőt az édesanyja, a másodikat a dédanyja, a harmadikat a nagyanyja után kapta.

20. Gyerekként imádta a falovakat, amiket minden este megfésült. A felnőtt uralkodónő rendszeresen lovagol, versenyistállót üzemeltet, a lovai pedig szép sikereket szereztek.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló