Érdekességek az Oscar-díjról



Február 27-én rendezik meg a 89. Oscar-díjátadó gálát, amivel kapcsolatban kilenc tényt ismerhetünk meg.A legtöbb jelölés és díjazás: A legtöbb jelölés és győzelem rekordját Walt Disney tartja, aki az 59 jelölésből 22 Oscar-díjat vett át. Ugyancsak ő tartja a legtöbb egymás után nyert aranyszobor rekordját. 8 év alatt 10 díjat kapott. Katharine Hepburn kapta a legtöbb Oscart színészi alakításért. John Ford négyszer kapta meg a legjobb rendezésért járó díjat.

Meryl Streep eddigi 20 jelölést kapott a színészi alakításáért. A legtöbb, összesen 14 jelölést kapott filmek: Mindent Éváról (1950), Titanic (1997) és a Kaliforniai álom (2016).

A legfiatalabb és a legidősebb díjazottak: A legfiatalabb díjazott Tatum O'Neal, aki 1974-ben, 10 évesen nyert. A legidősebb díjazott Christopher Plummer, aki 2010-ben, 82 évesen nyert.

Aranyáron: A 24 karátos Oscar-díj 900 dollárba kerül, de ennél drágábban adják el. 1950-ben a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia úgy határozott, hogy ha valaki el akarja adni a díjat, annak először fel kell ajánlani az Akadémia részére 1 dollárért.

„A sötét lovag” szabály: A sötét lovag sok díjat kapott, de a legjobb filmét nem. Ez lehet az oka annak, hogy 2010-ben már nem öt, hanem tíz jelölt szerepelt a legjobb film kategóriában.

A 2000-ben ellopott Oscar-szobrok: A 72. Oscar-díjátadó előtt 16 nappal loptak el 55 darab szobrot. Kilenc nappal a lopás után néhány díj előkerült az egyik szupermarket szemeteséből. Három évvel később még néhány szobrocska előkerült. A maradék két szobrot még mindig keresik.

Legtöbb jelölés és nulla győzelem: Kevin O'Connel hangmérnök eddig 20 jelölést kapott, de egyszer sem vitte haza a szobrocskát. Idén megvan a 21. jelölése A fegyvertelen katona című alkotásáért (2016).

A legjobb filmek esetében a Fordulópont (1977) és az 1985-ös Bíborszín tartja a legtöbb jelölés rekordját. A tizenegy jelölés ellenére egyszer sem kapták meg a díjat. A színészek közül Peter O'Toole az, aki a legtöbb jelölést egyszer sem váltotta győzelemre.

A Nagy Hármak a Nagy Ötökkel: A legtöbb Oscar-díjat szerző filmek esetében a „Nagy Hármak”, azaz a Ben Hur (1959), Titanic (1997) és A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003), egyenként kaptak 11 szobrocskát.

A „Nagy Ötök” megszerezték a legjobb filmnek, legjobb rendezőnek, legjobb színésznek, legjobb színésznőnek és a legjobb forgatókönyvnek járó díjakat. Erre eddig 43 film kapott jelölést, de csak három nyerte meg az összeset.

Ki volt Oscar: Állítólag egy férfiról mintázták a szobrot, ám az illető neve nem Oscar, mert valójában Emilio „El Indio” Fernandez állt modellt a szobrásznak. A híres mexikói színész az 1920-as évek Hollywoodjában vállalt mellékszerepeket, miközben a nagy dobásra készült egy filmben.

A legismertebb elmélet szerint a szobor neve Margaret Herrick könyvtárosnak köszönhető, ugyanis az ő nagybácsijáról, Oscarról mintázta a szobrot. Mások úgy gondolják, hogy valaki heccből adta az Oscar nevet, mert nem akarta minden alkalommal a „fényes aranyszobornak” hívni.

Az egyetlen díjazott női rendező: Eddig csak négy nő kapott legjobb rendezőnek járó jelölést. Lina Wertmüller, Jane Campion, Sofia Coppola, és Kathryn Bigelow. A női jelöltek közül csak Bigelow vehette át a szobrocskát.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló