Mentális erősítés tíz lépésben



Amy Morin tanácsai, hogy tudatosan fejlesszük magunkat.Sikeresebb és elégedettebb emberek lehetünk akkor, ha tudatosan törődünk a mentális egészségünkkel. Ebben a fejlesztésben segít Amy Morin, a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyv szerzője.


Ismerjük meg jobban az érzéseinket: Az életben döntő szerep jut az érzelmeknek, ezért ne féljünk ezeket megismerni, kifejezni. Nagyon sok ember csak a boldogságot és a haragot ismeri, pedig a kielégítő mentális állapothoz fontos, hogy több érzelemmel legyünk tisztában.


Ügyeljünk a fizikai egészségünkre: A test és a lélek összefügg. Amennyiben vigyázunk a testi egészségünkre, akkor az elménk jobban működik. Aludjunk eleget, tartsunk karban a testünket, hogy a mentális egészségünk is rendben legyen!


A héten egyszer lépjünk ki a komfortzónánkból: Ez lehet egy új hobbi, esetleg szokatlan tett, mert a lényeg az, hogy a komfortzóna elhagyás növeli az önismeretünket. Ha szembe tudunk nézni a félelmeinkkel, a kihívásokkal, akkor új oldalunkról ismerhetjük meg magunkat.


Hozzuk az életünket összhangba az értékeinkkel: Ismerjük meg és legyünk tisztában az értékeinkkel! Mivel tudunk azonosulni, mennyi energiát fektetünk egy konkrét dologba? Az is fontos, hogy az életvitelünk mennyire van összhangban az értékeinkkel. Hagyjuk el azt, ami nem épít!


Minden nap töltsünk 15 percet csendes elmélkedéssel: Ha a mindennapos rohanásban tartunk egy néhány perces csendes pihenőt, akkor a gondolataink elkalandozhatnak a jelenből a jövőre. Gondolkodjunk, elmélkedjünk, hogy hol tartunk az életben, mit szeretnénk elérni.


Töltsünk el több időt a családdal, és a barátokkal: A sok munka mellett hajlamosak vagyunk elhanyagolni a szeretteinket, pedig a velük töltött idő is jót tesz az egészségünknek. Készítsünk fontossági sorrendet, amiben legyen hely azoknak, akik a legfontosabbak az életünkben!


Adjunk fel egy rossz szokást: Mindig kifizetődik, ha feladjuk a rossz szokásainkat, mert ezt sikerként könyvelhetjük el. Ha le tudunk mondani például arról, hogy csokit eszünk ebéd után, akkor ez a siker motiválhat, hogy a következő rossz szokásunkat is elhagyjuk.


Legyünk magunkkal kedvesebbek: Az, ahogy saját magunkhoz viszonyulunk, befolyásolja azt, ahogy mások látnak minket, ezért próbáljunk kedvesebbek lenni önmagunkhoz. Természetesen az önkritika is fontos, de ne legyünk túlságosan szigorúak, hanem keressük meg az egészséges arányokat!


Gondoljuk át, miért lehetünk hálásak, és írjuk is le: Rengeteg előnyünk lehet abból, ha megtanulunk hálásak lenni. Eleve jobban érezzük magunkat a bőrünkben, de az is lényeges, hogy amikor padlón vagyunk, akkor az ad erőt a felálláshoz, hogy eszünkbe juttatjuk mindazt, amiért hálásak vagyunk. Írjunk le naponta legalább három olyan dolgot, amiért hálát érzünk.


Tervezzük meg tudatosan az álmainkat: A „majd egyszer...” kezdetű álmodozás eredménye az, hogy örökké magunk előtt toljuk az álmainkat, amiket soha nem valósítunk meg. Tűzzünk ki magunk elé konkrét dátumokat, majd tervezzük meg a megvalósítás lépéseit, hogy az álmaink tényleg valóra váljanak!


(Forrás: divany.hu)

 

Ajánló

Ajánló