Ma még nevetünk az alienvezető munkán, de a gyerekeink számára már hétköznapi szakma lesz



A Microsoft és a The Future Laboratory szerint olyan munkák válnak természetessé 2025-re, amelyeket 2017-ben még komolytalan képzelgésnek bélyegzünk.A tudomány és a technika fejlődik, ez pedig óhatatlanul magával hozza azt, hogy a hagyományos szakmák megszűnnek, átalakulnak vagy új munkahelyek születnek. A felgyorsult világ annyira gyorsan változik, hogy a mai óvodások 65 százaléka már olyan munkát vállalhat, amelyen mi még csak nevetünk.


A szakemberek azonban nagyon is, hogy el tudják képzelni a számunkra lehetetlent, sőt ők azt jósolják, hogy 2025-re olyan munkák szűnhetnek meg, ami 2017-ben mindennapos, így például nem lesz többé hitelügyintéző, bankár, ingatlanügynök, sportbíró, portás, titkárnő, szakács, könyvtáros, call centeres és raktáros.


Az Oxford Egyetem előrejelzése szerint az Egyesült Államokba a munkahelyek 47 százalékát automatizálhatják a következő 20 esztendőben. A Microsoft és a The Future Laboratory pedig a következő öt munkáról gondolja azt, hogy 2025-re teljesen természetessé válhatnak.


Alienvezető (űrturista idegenvezető): Egy-két éven belül elindulhat az első charterjárat az űrbe, tehát hamarosan, ha nyaralást, hétvégi kirándulást tervezünk, akkor a földi helyszínek mellett elmehetünk egy bolygó körüli útra, vagy ellátogathatunk a Nemzetközi Űrállomásra. A jövő a idegenvezetőinek ezért olyan információkat kell tudniuk, hogy például milyen építészeti stílusban húzták fel az első űrhotelt.


Testdizájner: A tudósok szerint a következő húsz évben a biológiai fejlődés lehetővé fogja tenni, hogy a várható élettartam 100 év fölé emelkedjen, valamint a szövetek és a szervek növesztése mindennapossá, megfizethetővé válik.


Az „ember-dizájnerek” pop-up testboltokban fognak dolgozni, és az lesz a munkájuk, hogy személyre szabott végtagokat, izomzatot és bőrt tervezzenek azért, hogy a vásárlók kinézete egzotikusabb legyen, de azt is megtehetik majd, hogy erősebb combizmokat készítenek az atlétáknak.


Ember-robot illemtan oktató: A Microsoft szerint olyan „viselkedéstechnikai tanácsadókról” van itt szó, akik az embereket fogják arra oktatni, hogy hogyan éljenek együtt a robotokkal, illetve a robotoknak megtanítják a humánus viselkedést.


Emlékszerkesztő: A jövőkép szerint a 2020-as évekre az agyi interfészek és az implantátumok is megjelennek a piacon. Ez azt jelenti, hogy tömegek számára válnak elérhetővé mások gondolatai, emlékei és álmai.


Az új szolgáltatás miatt szükség lesz „személyes tartalomgyártókra”, akik a felhasználóknak fognak segíteni. A Microsoft elképzelése az, hogy ezek a szakemberek amolyan memóriakurátorként készítenek válogatást az elhunytak emlékeiből.


Ezeket a galériákat úgy képzeljük el, mint egy hagyományos fotóalbumot, csak annyi különbséggel, hogy itt nem megkopott fényképeket nézegethetünk, hanem a megnövelt kapacitású agyunkban lesz elhegyezve egy implantátum, ami tartalmazza az emlékeket.


Világmérnök: A jövőben a világmérnökök olyan szakemberek lesznek, akik egyszerre rendelkeznek a játéktervezők, az építészek, a várostervezők és a tájépítészek szaktudásával, a feladatuk pedig az lesz, hogy olyan virtuális világot hozzanak létre, amelyet senki se akarjon elhagyni.


(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló