A libanoni blogger szerint ezeket a veszélyeket kell elkerülnünk az országában



A közkórházak, bérpakoltatás, nyers hús és a reptéri taxik sem biztonságosak.Ha külföldre utazunk, akkor mindig tájékozódnunk kell arról, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek ránk az adott országban, hiszen a bajt nem érdekli, hogy vakáción vagyunk. Amennyiben egy olyan célállomást választunk, amiről köztudott, hogy nem csak erőszakos időkben lehet veszélyes, akkor különösen fontos a felkészülés.

Men Aribo, egy libanoni blogger úgy döntött, hogy azoknak nyújt segítséget, akik Libanonba szeretnének utazni, ezért összeírta az öt leggyakoribb veszélyt, amit minden turistának el kell kerülnie, ha jól akarja érezni magát az országban.

Reptéri taxi: A bejrúti repülőtéren nem csak hivatásos taxis található, hanem olyan is, aki mellékesre vadászik, ezért gyakori a zaklatás, viteldíj menet közbeni emelése és az utas menet közbeni kirablása.

A legjobb megoldás az, ha valamelyik magán taxitársaságtól rendelünk egy sofőrt a repülőtérre. Ez sokkal biztonságosabb, ráadásul valószínűbb, hogy a sofőr tudni fogja, hogy hogyan jut el a szállodánkba.

Közkórházak: A libanoni blogger szerint inkább menjünk magánkórházba, ha baj ér Libanonban. Az állami kórházak egy részének rossz a híre a korszerűtlen eszközök, kaotikus ellátás és képzetlen személyzet miatt. Az sem tesz jót a megítélésnek, hogy limitált büdzséből gazdálkodnak, vagy egy jómódú politikus pénzeli az intézményt.

Bérparkoltatás: A Közel-Kelet nagyvárosainak utcái annyira zsúfoltak, hogy ott hétköznapi jelenség a bérparkoltatás, ami annyit tesz, hogy odaadjuk valakinek az autó kulcsát, hogy parkolja le a kocsit.

Libanonban ebből komoly baj lehet, mert nem ritka, hogy apróbb tárgyakat kilopnak az autóból, ahogy arra is számíthatunk, hogy horpadt karosszériával kapjuk vissza a kocsit, ha egyáltalán visszakapjuk, mert az autólopás is gyakori jelenség.

Libanonban az is előfordul, hogy vannak, akik éjszakára máshol teszik le a saját autójukat, hogy a házuk előtti helyet kiadják. Ebben az esetben a tulajdonos annyira magas összeget kérhet, amit nem fogunk kifizetni. Ilyenkor az illető azzal fenyegethet, hogy nem founk örülni a következményeknek.

Méz/olaj átvágás: Libanon nagyon híres a mézről és az olívaolajról. Ezt a népszerűséget használják ki a hamisítók, akik az extra szűz olívaolajba más növényi olajat is kevernek, a mézbe pedig cukrot tesznek.

Ha nem tudunk megbízható forrásból, esetleg egyenesen a termelőktől vásárolni, akkor jegyezzük meg azokat a trükköket, amelyekkel túljárhatunk a hamisítók eszén. A méznél fordítsuk fel az üveget. A tiszta méz egyenletesen csorog alá, míg a cukrozott más tempóban. Az is jó módszer, ha egy gyufaszál közepére cseppentjük a mézet, majd meggyújtjuk. A tiszta méz megállítja a lángot, a cukros hagyja végigégni a gyufát.

Nyers hús: Nagyon sok baktérium lehet a híres libanoni nyers húsételekben, ha nem bánnak velük megfelelően. Az országban még a jobb éttermekben sem érezhetjük magunkat teljes biztonságban. Ez történt a híres bejrúti étterem, a Madame Randa Nabih Berry esetében is, amikor ételmérgezési botrányba keveredett. A libanoniak is inkább otthon, saját maguk készítik el a nyers húsos finomságokat.

(Forrás: globoport.hu)

 

Ajánló

Ajánló