Érzelmi stressz állhat a fizikai fájdalom hátterében



Válasszunk egyet a lenti kép hat ábrája közül, hogy kiderüljön, milyen lelki oka lehet a betegségünknek!Ha betegnek érezzük magunkat, akkor mindenképpen fel kell keresnünk az orvosunkat, hogy kiderüljön, hogy milyen probléma állhat a háttérben. Emellett az is fontos, hogy gondolkodjunk el azon, hogy a fizikai fájdalmaink, betegségeink hátterében milyen lelki okok állhatnak. Ez azért lényeges, mert az érzelmi stressz gyomorproblémákat, bőrproblémáink, emésztőrendszeri gondokat, szervi fájdalmakat okozhat.

A következő pszichológiai teszt abban segíthet, hogy kiderítsük, hogy milyen érzelmi ok okozhatja a fizikai tüneteinket. Válasszunk egyet a fent látható hat ábra közül, és olvassuk el, hogy milyen érzelmi stressz jellemző ránk, és ez milyen egészségügyi panaszt okozhat!

1. Az életünkben ritkák a stabil emberi kapcsolatok, ezért gyakran úgy érezzük, hogy alig akad egy-két lélek, akire támaszkodhatunk. Nagyon félünk a visszautasítástól, és aggódunk, hogy elhanyagolnak.

Feszültségben töltjük a mindennapokat, attól rettegve, hogy egyik pillanatról a másikra romba dől a világunk. Ha gyakran vannak bőrproblémáink, sokat fáj a fejünk és ránk tör a viszketés, akkor ezek a fizikai tünetek addig nem fognak elmúlni, amíg nem változtatunk a dolgokon.

2. Ha félelem kerít a hatalmába, esetleg a padlóra kerülünk, vagy az élet állít kemény próba elé, akkor ezek szomatikus tünetek, rossz közérzet, hipochonder félelmek formájában jelentkezhetnek. Sokszor szenvedhetünk emésztőrendszeri problémáktól, de különféle allergiáink is lehetnek.

3. Boldognak érezzük magunkat, szeretjük az életünket, és úgy érezzük, hogy még akkor is pozitív eseményt tartogat a számunkra az élet, ha nem történik semmi, vagy rossz időszakunkat éljük. Néha nem ártana, ha kicsit racionálisabban viselkednénk, és két lábbal járnánk a földön. Az alkalmanként jelentkező viszketés és allergiás tünetek a kudarctól való félelmünket jelzik.

4. Az életünkből olykor hiányzik a lelkesedés. Előfordul, hogy elveszítjük az érdeklődésünket, passzívan éljük a mindennapjainkat, miközben arra várunk, hogy jöjjön valaki, aki kirángat ebből a depressziós állapotból.

Leginkább a haláltól, a betegségektől és a balesetektől rettegünk, ez pedig az érzelmi szintünket nagyban befolyásolja, ami olyan fizikai tüneteket okoz, mint a gyomorproblémák, savpanaszok, székrekedés. A szervezetünk passzivitással válaszol a passzivitásunkra.

5. A külvilág felé határozott, karakán embernek mutatjuk magunkat, de ez csak álarc, mert igazából törékeny, bizonytalan személyiséggel rendelkezünk. Az önmagunkkal vívott harc szervi problémákat okozhat, ezért lehet, hogy például a májunk beteg.

6. Az egész életünket áthatja a stressz. Ennek egyik oka az, hogy állandóan veszélyt szimatolunk, és úgy érezzük, hogy nincs senki, aki megérdemelné, hogy megbízzunk benne. Csalódottnak, dühösnek és elégedetlennek érezzük magunkat, még akkor is, ha ennek nincs nyilvánvaló oka.

Ez a hozzáállás ahhoz vezethet, hogy időnként csalánkiütés tarkítja a testünket, mert a szervezetünk ezzel könyörög fegyverszünetért.

(Forrás: noiportal.hu)

 

Ajánló

Ajánló