Mercado de las Brujas, a Boszorkánypiac



Fedezzük fel La Paz legkülönösebb turistalátványosságát!A világ legmagasabb pontján fekvő La Paz, önmagában is mesés város, de még érdekesebbé teszi az, hogy itt tökéletesen megfér egymás mellett az ősi és a modern kultúra. Az őslakosokat nem érdekli az egymillió fős, nyüzsgő nagyváros, ők ragaszkodnak a hiedelmeikhez, rítusaikhoz és főleg a mágiához. Ezért cserébe, La Paz egyáltalán nem akarja elnyomni őket.

Ennek köszönhető, hogy zavartalanul működik a városban a Boszorkánypiac, ahol minden kellék fellelhető, ami kellhet egy sikeres mágikus szertartáshoz. Ezen kívül boszorkányok, jövendőmondók és asztrológusok ajánlják fel a képességeiket, és helybe segítsenek, ha erre van valakinek szüksége.

A Mercado de las Brujas árukészlete egyedülálló a világon! Vannak itt különböző amulettek, bájitalok, és afrodiziákumok is. A legalapvetőbb kellékek mellett található igazi helyi különlegesség, például a szárított lámaembrió, azaz „sullu”, ami kötegekben lóg az árusok standjain.

A néphit szerint a sullu szerencsét hoz, ezért a bolíviaiak szinte minden ház padlója alá temetnek egy-egy szárított lámaembriót, hogy a lakóknak szerencséje legyen. Némelyik építőmunkás olyan erősen hisz a talizmán erejében, hogy addig nem áll neki a munkának, amíg a sullut el nem temették. A lámaembriónak fontos szerep jut az aymara rituálékban, amelyekben gyakran sullut égetnek, amit aztán felajánlanak Panchamama istennőnek, hogy különböző kegyben részesítse őket.

A szárított tatu is kelendő árucikk, mert ez is elsősorban a házak védelmére szolgál. A hívők a szárított tatut elhelyezik az otthonukban, hogy ezzel megelőzzék azt, hogy valaki betörjön, és kirabolja őket.

Aki szerelemre vágyik, az paprikamagokkal borított varázsgyertyákat vásárolhat a cél érdekében. Ha ártó lelkeket akarunk elűzni, akkor állati zsírból készített gyertyákat vásárolhatunk, ám azt szem előtt kell tartani, hogy ezeket a gyertyákat kizárólag a temetőkben szabad használni, mert más esetben semmit sem érnek! Gyógyításhoz rengeteg gyógynövény, szérum közül lehet válogatni, amelyek minden panaszt és betegséget meggyógyítanak.

A Boszorkánypiacon nem csak vásárolhatunk, hanem beszélgethetünk is az eladókkal, hiszen ők is boszorkányok, tehát tudják, hogy mit csinálnak, és még tanácsot is kérhetünk tőlük, hiszen a családok generációról generációra adják át a tudásukat.

A piacon időznek a yatirik, azaz a boszorkánydoktorok. Őket onnan ismerhetjük fel, hogy mindig sötét kalapot viselnek, és kokát rágnak. A yatirik különféle szolgáltatásokat kínálnak, például jósolnak a kokalevélből, se olyan szertartásokat is elvégeznek, amelyek a hivatást, családi életet, egészséget, anyagiakat pozitív irányba befolyásolják.

Fontos megjegyezni, hogy a Boszorkánypiacon akadnak, akik a fekete mágiát szolgálják. Ők is ugyanúgy árulják a maguk képességeit, úgyhogy bárkire küldhetnek rontást, átkot, ha a vásárlónak van bátorsága ilyesmit kérni.

Ha elutazunk La Pazba, akkor mindenképpen térjünk be a Boszorkánypiacra, még akkor is, ha nem hiszünk a mágiában, mert mindenképpen izgalmas tanulmányút lesz megismerkednie a Mercado de las Brujas légkörével, embereivel!

(Forrás: life.hu)

 

Ajánló

Ajánló