Mercado de las Brujas, a BoszorkánypiacFedezzük fel La Paz legkülönösebb turistalátványosságát!A világ legmagasabb pontján fekvő La Paz, önmagában is mesés város, de még érdekesebbé teszi az, hogy itt tökéletesen megfér egymás mellett az ősi és a modern kultúra. Az őslakosokat nem érdekli az egymillió fős, nyüzsgő nagyváros, ők ragaszkodnak a hiedelmeikhez, rítusaikhoz és főleg a mágiához. Ezért cserébe, La Paz egyáltalán nem akarja elnyomni őket.

Ennek köszönhető, hogy zavartalanul működik a városban a Boszorkánypiac, ahol minden kellék fellelhető, ami kellhet egy sikeres mágikus szertartáshoz. Ezen kívül boszorkányok, jövendőmondók és asztrológusok ajánlják fel a képességeiket, és helybe segítsenek, ha erre van valakinek szüksége.

A Mercado de las Brujas árukészlete egyedülálló a világon! Vannak itt különböző amulettek, bájitalok, és afrodiziákumok is. A legalapvetőbb kellékek mellett található igazi helyi különlegesség, például a szárított lámaembrió, azaz „sullu”, ami kötegekben lóg az árusok standjain.

A néphit szerint a sullu szerencsét hoz, ezért a bolíviaiak szinte minden ház padlója alá temetnek egy-egy szárított lámaembriót, hogy a lakóknak szerencséje legyen. Némelyik építőmunkás olyan erősen hisz a talizmán erejében, hogy addig nem áll neki a munkának, amíg a sullut el nem temették. A lámaembriónak fontos szerep jut az aymara rituálékban, amelyekben gyakran sullut égetnek, amit aztán felajánlanak Panchamama istennőnek, hogy különböző kegyben részesítse őket.

A szárított tatu is kelendő árucikk, mert ez is elsősorban a házak védelmére szolgál. A hívők a szárított tatut elhelyezik az otthonukban, hogy ezzel megelőzzék azt, hogy valaki betörjön, és kirabolja őket.

Aki szerelemre vágyik, az paprikamagokkal borított varázsgyertyákat vásárolhat a cél érdekében. Ha ártó lelkeket akarunk elűzni, akkor állati zsírból készített gyertyákat vásárolhatunk, ám azt szem előtt kell tartani, hogy ezeket a gyertyákat kizárólag a temetőkben szabad használni, mert más esetben semmit sem érnek! Gyógyításhoz rengeteg gyógynövény, szérum közül lehet válogatni, amelyek minden panaszt és betegséget meggyógyítanak.

A Boszorkánypiacon nem csak vásárolhatunk, hanem beszélgethetünk is az eladókkal, hiszen ők is boszorkányok, tehát tudják, hogy mit csinálnak, és még tanácsot is kérhetünk tőlük, hiszen a családok generációról generációra adják át a tudásukat.

A piacon időznek a yatirik, azaz a boszorkánydoktorok. Őket onnan ismerhetjük fel, hogy mindig sötét kalapot viselnek, és kokát rágnak. A yatirik különféle szolgáltatásokat kínálnak, például jósolnak a kokalevélből, se olyan szertartásokat is elvégeznek, amelyek a hivatást, családi életet, egészséget, anyagiakat pozitív irányba befolyásolják.

Fontos megjegyezni, hogy a Boszorkánypiacon akadnak, akik a fekete mágiát szolgálják. Ők is ugyanúgy árulják a maguk képességeit, úgyhogy bárkire küldhetnek rontást, átkot, ha a vásárlónak van bátorsága ilyesmit kérni.

Ha elutazunk La Pazba, akkor mindenképpen térjünk be a Boszorkánypiacra, még akkor is, ha nem hiszünk a mágiában, mert mindenképpen izgalmas tanulmányút lesz megismerkednie a Mercado de las Brujas légkörével, embereivel!

(Forrás: life.hu)

 

Ajánló

Ajánló