Saját időjárása van a NASA-nak



Szagszakértő, aligátorok, de pénzbírság is szerepel az amerikai űrkutatási hivatal legérdekesebb történetei között.Szagértők: George Aldrich saját magát nevezi „nasalnautának”, tehát ő az orr asztronautája, aki ellenőrzi az összes űrbe kiküldendő illatos termék szagát. Aldrich 1974 óta dolgozik az ügynökségnél.

A tökéletes úszófelszerelés nyomában: 2004-ben a Speedoval cég csökkentett ellenállású úszóruhát tervezett a NASA-val. A LZR Racer úszóruha 23 világrekordot döntött meg a 2008-as pekingi olimpián. A 2008-as Rövidtávú Bajnokságon 17 érmet szereztek a sportolók. A FINA végül betiltotta.

Túlélőtábor: Az űrközpont figyelembe veszi, hogy az asztronauták a semmi közepén landolhatnak, amikor visszatérnek a földre. Annak érdekében, hogy ez ne okozzon meglepetést az űrutazóknak, vízi- és szárazföldi túlélőképességeket kell elsajátítaniuk a jelölteknek. A NASA eddigi legnagyobb elszámítása 1962-ben volt, amikor 400 kilométerrel odébb küldték az Aurora 7 személyzetét.

Sztrájk az űrben: A 84 napos, 1974-es SkyLab misszió esetében tört ki lázadás. A háromfős legénység egy hónappal a küldetés befejezés előtt lépett sztrájkba az általános stressz és a rengeteg munka miatt. Az asztronauták egy napig szüneteltették a kommunikációt Houstonnal. A NASA egy életre megtanulta, hogy az asztronauták nem adatgyűjtési eszközök.

Saját időjárás: A NASA gyártja a legnagyobb holdjárókat és siklókat, emiatt szükség van az űrjárműveket előállító és összeszerelő épületekre, amelyek közül a Kennedy Space Centerben található Vehicle Assembly Building (VAB - Jármű Összeszerelő Állomás) a világ ötödik legnagyobb épülete.

A VAB olyan nagy, hogy felhőképződés kezdődött benne. A páratartalom miatt veszélybe kerültek a több milliárd dollárba kerülő projektek, de a problémát sikerült megoldani egy ventilátorberendezéssel, amely 10 ezer tonna levegő megmozgatására képes.

A Föld dala: 2012-ben keletkezett az Earthsong, aminek felvétele nem átlagos körülmények között történt. Az angol Van Allen Probes nevű műholdak (eredetileg: Radiation Belt Storm Probes) a Van Allen sugárzási öv viharait vizsgálták.

Az Earthsongot akkor hallanánk, ha a füleink helyén rádióantennák lennének. A szám az űrbéli elektronok vizsgálatának érdekes mellékterméke. Ez egyébként nagy veszélyt jelent minden űrhajóra és asztronautára.

Szemetelésért megbírságolva: A nyugat-ausztrál környezetvédelmi hivatal állított ki egy 400 dolláros csekket a NASA-nak 1979-ben, amiért a Shire of Esperance a becsapódás előtt széthullott, a törmelék pedig nem csak az óceánba hullt, hanem a kontinens nyugati része is kapott belőle. A büntetést csak 2009-ben fizették ki, mert egy kaliforniai rádió műsorvezetője összegyűjtötte a pénzt.

„Ajándék”: Egy anekdota szerint Tom Stafford, az Apollo 10 kapitánya látta, hogy emberi ürülékdarab lebeg az űrhajóban. A kapitány rákérdezett az utastársainál, hogy kitől származik a végtermék, de azt Eugene Cernan és John Young másodpilóták letagadták. Kilenc perccel később újabb adag „ajándék” érkezett, mire az űrhajósok röhögni kezdtek.

Aligátorproblémák: A legfőbb űrküldetéseknek ad otthon a merrit-szigeteki Kennedy Space Center, 1968 óta. A sziget egy vadrezervátum is, amely határa a földi űrkikötőnek, emiatt előfordul, hogy a rezervátum egy-két lakója, köztük a Mississippi aligátor, átmegy a szomszédba.

Az aligátorok szívesen napoznak a parkolóban, a kifutópályákon és az utcákon. Szerencsére a legnagyobb baj, amit eddig okoztak, az volt, hogy feltartották a forgalmat, torlódást okoztak.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló