Az ókori Róma legkegyetlenebb hölgyei, akik a háttérből irányították a birodalmat



A történelemben nem volt hiány keménykezű nőkből.Messalina: Caligula császár megölése után Caludius lett a császár. Messalina a markában tartotta a nem túl eszes férjét, akitől hamarosan átvette a hatalmat. Aki szembe mert szállni az ambiciózus nővel, az könnyen börtönben találhatta magát. Messalina a saját mostohaapját is kivégeztette.

Messalina akkor hibázott, amikor időszámításunk után 48-ban megpróbált hozzámenni egy másik férfihoz. Az ellenségei sikeresen meggyőzték Claudiust arról, hogy a neje és annak a szeretője puccsot szervez ellene. A császár kivégeztette a feleségét és a másik férfit.

Agrippina: Messalina halála után Claudius a saját unokahúgát, Agrippinát vette feleségül. A nő hivatalos dokumentumokat írhatott alá, valamint külföldi követekkel tárgyalt. Agrippina eldöntötte, hogy a korábbi házasságából született fiát, Nérót teszi császárrá. A nő sikeresen rávette Claudiust, hogy Britanncius helyett Nérót tegye meg az utódjának. Amikor Agrippina elérte a célját, akkor megmérgezte a férjét.

Poppaea Sabina: Agirppina komoly vetélytársra talált Sabina személyében, aki Néró szeretője volt, és azt a célt tűzte ki maga elé, hogy hozzá fog menni a férfihoz. Agrippina hajótörésnek álcázva próbálta megöletni a szeretőt. Sabina túlélte a merényletet, és kiúszott a partra. Néró nyíltan megölette az anyját. Állítólag Agrippina bátran várta a sorsát, a ráküldött gyilkosoknak pedig azt mondta, hogy a méhére mérjék az első csapást.

Julia Domna: A Severus-dinasztia magával hozta a női uralmat. Először Septimius Severeus császár felesége, Julia Domna került főszerepbe. A császár halála után Severeus fiai, Caracalla és Geta örökölték meg, ettől kezdve pedig Domna komoly szerepet töltött be.

Julia Soaemias: Caracalla megölése után Macrinus kaparintotta meg a hatalmat, ám lebecsülte a Severus lányok erejét. Julia Masea (Domna testvére) és lánya, Julia Soaemias elhatározta, hogy bosszút áll és visszaszerzik a családjukat megillető hatalmat.

A két nő először rávette arra a keleti légiókat, hogy támogassák Soaemias fiát, Elagabalust. Macrinus megpróbálta leverni a lázadást, de ő maradt alul. A 14 éves Elagabulust hidegen hagyta az uralkodás, ezért a két nő vált Róma igazi uralkodójává.

Julia Maesa: Elagabalus délceg szekérhajtókkal és atlétákkal keveredett botrányos viszonyba, ezért a birodalom egyre rossz hírűbbé vált, a nép pedig szembefordult vele, ám Elagabalus anyja még így sem akarta megfékezni a fia tombolását. Végül a császár nagyanyja, Maesa unta meg az unoka duhajkodását. A nő puccsot szervezett és Alexandert ültette a trónra. Maesa ezt követően elrendelte a lánya és az unokája kivégzését.

Julia Avita Mamaea: Julia Maesa halála után a másik lánya, Alexander anyja, Julia Mamaea vette át a női uralmat. A történészek egybehangzóan állítják, hogy a nő maximálisan a markában tartotta a fiát, és valójában ő irányította a római birodalmat, ebben pedig a szenátus is a segítségére volt.

Mamaea a csatákban is részt vett. A háború azonban rosszul alakult, Mamaeát és Alexandert pedig meggyilkolták. Ez a Severus-dinasztia végét jelentette.

 

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló