A NATO központját helyettesítette a Bálna



Budapesti helyszínek, ahol külföldi filmeket forgattak az elmúlt években.Mindig jóleső érzés, ha filmezés közben felismerjük némelyik helyszínt, ám olykor ez kifejezetten illúzióromboló lehet, főleg akkor, ha például a XIX. századi Párizst próbálták imitálni az egyik népszerű budapesti területtel.

Ebből is látszik, hogy a magyar főváros nem mindig adja önmagát a külföldi filmekben, hiszen helyettesítette már Moszkvát, Berlint, de Buenos Airest is, sőt, több épület űrközpontként köszönt vissza az egyik sci-fiben.

Andrássy út és Oktogon: Az Evita volt az egyik legnépszerűbb film, amit itt forgattak. Mivel az eredeti helyszínen, Buenos Airesben nem kaptak engedélyt a készítők az Eva Perón életét bemutató film forgatásához, ezért Budapestre esett a választásuk.

Az Andrássy út a Robert Pattinson főszereplésével készült Bel Ami filmben is feltűnik, mint a XIX. század végi Párizs.

Szent István tér: Az Evita forgatására nem adott engedélyt a Bazilika, de a Szent István teret használhatták a produkcióhoz a készítők, akik itt is Buenos Airest helyettesítették.

Rakpart: Bombahír volt anno, hogy Budapesten forgatják a Die Hard ötödik részét, amit sok kritika érte, de akkor mindenképpen érdemes megnézni, ha kíváncsiak vagyunk a fővárosban forgatott jelenetekre.

A Müpa: A 2005-ben átadott, összművészeti központ a futurisztikus jellege miatt szerepelt a Mentőexpedíció című filmben, mint a kínai űrkutatási hivatal központja.

Margit-híd: Az 1972-es müncheni olimpia tragédiájáról szól Steven Spielberg 2005-ös, München című filmje, amiben látható a fővárosi híd. A müncheni olimpián a Fekete Szeptember nevű terrorszervezet izraeli sportolókat ejtett túszul, két embert pedig megöltek. A túszdráma vérfürdőbe torkollott. A film erről és az izraeli bosszúról szól.

Astoria: A Kémjátszma című film tetőteraszos jelenetét forgatták le az egykori Georgia-bérház tetején.

 

Gozsdu-udvar: Az 1988-as Vörös Zsarut is Budapesten forgatták. Ebben az esetben Budapest, mint Moszkva jelenik meg. A Gozsdu-udvar a 2001-es Kémjátszmában is látható.

Bálna: A NASA központját alakította a Mentőexpedíció című filmben. Az épület az üveghéj miatt szerepelhetett a sci-fiben. Mivel a készítők nem voltak elég alaposak, ezért egyes jelenetekben a Duna is látható.

Alagút: Eddie Murphy és Owen Wilson közös filmjét, az Én, a kémet legalább azért érdemes megnézni, mert itt Budapest végre tényleg Budapest volt.

Opera: Az Operaház fantomja hivatalosan Párizsban játszódik, de valójában a magyar Operaházban forgatták. Woody Allen Szerelem és halál című mozijában a szentpétervári operát helyettesítette a szép lépcsője miatt.

Rudas fürdő: Az 1988-as Vörös zsaru című filmben Moszkvaként szerepelt Budapest. A forgatásról az egyik magyar statiszta tíz évvel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy amikor a Rudas fürdőben forgattak, akkor a jelenetekben szereplő testépítő lányok csak azt követően vetkőztek le, hogy megtudták, ezért dupla gázsi jár.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló