Salazar bosszúja lehetne a kalózkodás tökéletes lezárása



Filmkritika A Karib-tenger kalózai ötödik részéről.A hazai mozikba múlt hét csütörtökön kezdték vetíteni Jack Sparrow újabb elképesztő kalandját, amelyről többször olvashattuk, hogy a készítők nem bízták a véletlenre a sikert, hiszen fogták az első két rész legjobb pillanatait, kissé megkeverték azokat, majd elénk tették Salazar bosszúját, amitől többet vártak volna a rajongók.

A Karib-tenger kalózai esetében a negyedik rész sokakban rossz érzéseket hagyott maga után, ezért az ötödik részt nem lehetett olyan nagy lelkesedéssel várni, mint az első három epizódot, mégis nem kérdés, hogy a Disney megint bankot fog robbantani, ez pedig előrevetíti, hogy nem utoljára láthatjuk Jack Sparrow szerepében Johnny Deppet.

A színészben nem is csalódtunk, hiszen kedvenc kalózkapitányunk most is szállította a kötelező ökörködést, amin hangosan nevetett a mozi, legalábbis annak a nagy része, mert akadtak, akik el sem mosolyodtak egy-egy poénon.

Magáról a történetről nem lehet sokat mesélni, ha nem akarjuk lelőni a poénokat azok számára, akik még halogatják a film megtekintését, ám azt elárulhatjuk, hogy sokan Javier Bardem alakítását dicsérik, mégis Salazar elég vértelen, bár kétségkívül ijesztően ronda, ellenséget testesített meg.

A története szerint, egykoron Salazar keményen irtotta a kalózokat, mígnem pechére összeakadt a fiatal Jackkel, aki csapdába csalta, ezért pedig a szellemmé változott Salazar nagyon szeretne bosszút állni a kapitányon, aki összeáll Will Turner és Elizabeth Swann fiával, Henry Turnerrel, akinek minden vágya megtörni az apja átkát, de ehhez szüksége van Poszeidon szigonyára.

A kalandhoz kellett még egy tűzről pattant leány, aki tudományos beállítottsága miatt nem hajlandó hinni olyan természetfeletti dajkamesékben, amelyek szellemekről, átkokról szólnak. Carina Smyth mégis elindul Poszeidón szigonya keresésére, aminek helyét egy olvashatatlan térkép jelöli. A lány hamarosan ráébred, hogy minden tengeri legenda igaz, ezt pedig Henry elég világosan az értésére adja, miközben a fiatalembernek Sparrow osztogat párkapcsolati tanácsokat, ahogy anno Willnek is tette.

A Karib-tenger kalózai ötödik részétől hiba lenne nagy csodákat várni. A legjobb úgy hozzáállni, hogy ez a látványfilm csak azért született meg, hogy a korábban függőben maradt ügyeket lezárja, amihez előkaptak egy múltbéli ellenséget, akinél Davy Jones ezerszer ijesztőbb, Lord Beckett pedig százszor nagyobb szemétláda volt.

Legyünk bármekkora rajongók is, azt be kell vallanunk, hogy az első három részhez képest a negyedik és az ötödik film gyenge. Ha pedig valaki azt várta, hogy újra összeáll a régi banda, az csalódni fog, mert Orlando Bloom és Keira Knightley szereplése egyenlő a nullával.

Összességében a Salazar bosszúja lehetne egy remek lezárása a filmsorozatnak, ám mivel az a veszély nem fenyegeti a Disneyt, hogy a film megbukik a mozikban, ezért valószínűleg készülhetünk a hatodik részre, annak ellenére, hogy a készítők úgy nyilatkoztak, hogy ez az utolsó Karib-tenger kalózai film, ám ugyanezt hallottuk már a harmadik rész esetében is.

A pénzen nem fog múlni a folytatás, de azon már igen, hogy a készítők szeretnének-e még egy bőrt lehúzni a témáról, ráadásul úgy, hogy állítólag Johnny Depp végig részeg és lusta volt a forgatás alatt, miatta csúszott a munka, és egyáltalán nem úgy néz ki, hogy a magánéleti válságba került színész egyhamar összekapja magát.

Ajánló

Ajánló