Drágakövekkel kapcsolatos hiedelmek



Régi és új legendák a legszebb ékkövekről.Az embereket az ókor óta elvarázsolják a drágakövek, amelyekhez számtalan legendát és babonát költöttek, ám ne higgyük, hogy ezek a hiedelmek eltűntek, hiszen még napjainkban is előfordul, hogy egy-egy ékkőhöz babona miatt ragaszkodunk. Ilyen például a jegygyűrű, ami akkor az igazi, ha gyémántot tesznek bele.

Gyöngy: A kínaiak abban hisznek, hogy a gyöngy akkor jön létre, amikor a sárkányok az égen harcolnak, mert ilyenkor nem eső, hanem gyöngyök esnek. Szintén Kínában él az az esküvői szokás, hogy az arának sok gyöngyöt kell viselnie, mert minél több szem van, annál kevesebb könnyet fog ejteni a frigy alatt. Más kultúrákban ennek az ellenkezőjében hisznek.

Ezüst: A népi hiedelmek úgy tartják, hogy a gonosz tündérek, boszorkányok és a farkasemberek nem viselik el az ezüst érintését. Aki ezüstöt visel, azt nem közelítheti meg a gonosz lélek, és a rontástól sem kell félnie. Volt idő, amikor az arany és az ezüst együttes viselése balszerencsét hoz, ám napjainkban ezt már divatbakinak sem nevezhetjük.

Rubint: Sokáig abban hittek az emberek, hogy a rubint a legértékesebb, hatalmas erővel rendelkező drágakő. A vörös színe az erőt és a szenvedélyt jelképezte. Sokáig abban is hittek, hogy az ékkő felforralja a vizet, ha beleteszik. Napjainkban az a babona él, hogy a bal kezünkön kell viselnünk, ha ki akarjuk használni az erejét.

Opál: A rómaiak abban hittek, hogy szerencsét hoz a viselőjének. A színváltása miatt a próféták és a jósok is szívesen használták, míg az arabok azt feltételezték, hogy a mennyből esett a földre, és a túlvilág tükröződik benne.

A görögök úgy gondolták, hogy az opál akkor jön létre, amikor villám csap a szivárványba. A XIX. században XII. Alfonz, spanyol királynak állítólag egy elátkozott opál került a tulajdonába, és ez több viselője halálát okozta. A kutatók azonban rájöttek, hogy inkább az akkori kolerajárvány okozta a haláleseteket. Sajnos a kutatók magyarázata kevés volt ahhoz, hogy javítsanak az opál megítélésén.

Gyémánt: Az ókori görögök az istenek könnyének tartották az ékkövet. Egy másik görög hiedelem szerint Ámor nyílvesszejének hegye is gyémántokkal van kirakva. Ez a babona ma is él, hiszen hagyományosan gyémánt kerül a jegygyűrűbe.

Régen a férfiak is szívesen viseltek gyémántot, főleg akkor, ha csatába vonultak, mert abban hittek, hogy a drágakő az istenek erejét és bátorságát tükrözi.

A fehér és átlátszó fénye miatt a középkori igazságszolgáltatásban is használták, mert azt hitték, hogy a hazug ember kezében elhalványul a gyémánt fénye, aki viszont igazat mond annál fényesebben ragyog.

Zafír: Az ókorban abban hittek az emberek, hogy a Föld egy hatalmas kék zafírkő, aminek a fénye visszatükröződik az égen. Egy másik elképzelés szerint Mózes zafírtáblán kapta meg a tízparancsolatot, nem egy szürke, sima kövön, amit sok festményen láthatunk, ezért a katolikusoknak a zafír a legszentebb szín és drágakő.

A középkor óta született festményeken Szűz Mária kék köpenyt visel, mert ez a szín az igazság és a hűség árnyalata. A zafírt a világ legerősebb talizmánjának is tartják, ami megvédhet a rontástól, mérgezéstől, szemmel veréstől. Elsősorban azoknak érdemes zafírt viselniük, akik sokat utaznak.

(Forrás: nlcafe.hu)

Ajánló

Ajánló