Tragikus szerelmi történetekről szól két magyar vár legendája



Ismerd meg Máré vára elátkozott lányának és Kisnána vára alvó sárkányának meséjét!Akit érdekel az építészet és/vagy a történelem, az általában szereti a várakat, kastélyokat és a várromokat, ám ezek az épületek azokat is vonzzák, akik a legendákat kedvelik. Magyarországon több olyan vár található, amelyhez érdekes történetet költöttek, de most Kisnána és Máré várának legendáját ismerheted meg.

Máré vára: A Mecsek rejtett ékkövének nevezik a Magyaregregy község közelében, a Várhegy tetején található Máré várát, amiről nem tudni, hogy ki és mikor építette, de valószínűsíthető, hogy valamikor a tatárjárás idején állították.

A várhoz egy szövevényes családi legenda kapcsolódik, ami arról szól, hogy az épület eredetileg Máré vitéz és szépséges felesége tulajdonában állt. Máré tetvére, a feleséget hiába kereső, Miklós vitéz, tőlük nem messze, a szentlászlói várban élte mindennapjait.

Amikor Márét csatasorba állították, akkor a felesége annyira hosszú ideje nem látta, nem kapott hírt felőle, hogy már halottnak hitte, és egyre közelebb került a sógorához. Annyira közel, hogy abból egy kislány született.

A boldogság véget vetett, amikor Máré váratlanul hazaérkezett. Amikor a vitéz megtudta, hogy mi történt a távollétében, akkor addig nem nyugodott, amíg a csalfa felesége és az áruló testvére, meg nem halt.

A kislány életben maradt, de gyötrelmes élet várt rá, hiszen az anyja megátkozta, ezért a kislány csak 77 évente, pünkösdkor jöhet elő. Olyankor megmártózik a Máré patakban és a hosszú haját fésülgeti. A legenda szerint csak egy ilyenkor arra járó vadász törheti meg az átkot, ha megcsókol egy medvét, egy kígyót és egy varangyos békát.

Kisnána vára: A Heves megyei Gyöngyös közelében áll a Kisnánai vár, ahol nagyon sok program várja a látogatókat. A vár a késő-középkorban használt nemesi rezidenciák egyik legszebbike. A várhoz legenda szerint a Csehországból induló huszita mozgalom egyik csapta, amelyek Tomás alvezér irányított, elfoglalta Nánát.

Ebbe az időben a várúr Kompolti István volt, aki arra kérte a királyt, hogy szerezze vissza a husziták uralma alá került várat. Zsigmond úgy tett, mintha tárgyalni szeretne Tomás alvezérrel, ám az őt kísérő sereg ugrásra készen várakozott a vár előtt.

A király tiszteletére nagy vacsorát rendeztek. Zsigmond kivárta a legalkalmasabb pillanatot, és bódító szert tett Tomás szeretőjének poharába, amitől Katka neki, és nem Tomásnak engedelmeskedett.

Zsigmond megszerezte a vár kulcsait, majd amíg az őrök aludtak, addig a serege gond nélkül bejutott a várba. Az éjszaka leple alatt mindenkit megöltek. A férfiak közül Tomás maradt utoljára életben. Ő kitartóan küzdött, de hiába, mert végül elfogták és a vártoronyból a mélybe hajították.

Amikor Katka rájött, hogy mi történt a szerelmével, akkor kivetette magát a toronyból. Ahova a szerelmesek teste zuhant, ott két nagy szikla domborodott ki a földből. Zsigmond egy sárkányt fektetett a holttestek fölé, hogy ezer éven át őrizze azok álmát.

A pár sírhelyét két emberalakot ábrázoló kőlappal jelölték meg, hogy senki se zavarja meg a sárkányt. A történet szerint az ezer év letelte után Zsigmond és a serege visszatér a várhoz, a sárkány felébred, hogy együtt őrizzék a hitet és a békét.

(Forrás: nlcafe.hu)

Ajánló

Ajánló