Kérdezd ki a közös képviselőt, ha lakást akarsz venni!Egy rövid telefonbeszélgetés elég, hogy minden fontosat megtudj.Komoly és drága lépés a lakásvásárlás, ezért alaposan utána kell járni, hogy hol és milyen lakást veszel meg. Annak érdekében, hogy költözés után elkerüljenek a kellemetlen meglepetések, ne csak a lakás tulajdonosával és az ingatlanossal beszélj, hanem a közös képviselővel is, mert ő objektíven tud válaszolni a kérdéseidre.

Ha nincs időd személyesen találkozni a közös képviselővel, akkor elég, ha csak egy pár perces telefonbeszélgetést bonyolítasz le vele, amely során a következő kérdéseket mindenképpen tedd fel!

Kérdezd meg, hogy felújítás volt, szigetelés van, esetleg lesz: Magyarország több városában sokan kihasználják az olyan programokat, mint a Panelprogram és az Otthon melege program. Ezek célja, hogy korszerűsítésék a társasházak szigetelését, fűtésrendszerét és lecseréljék a nyílászárókat.

Az rossz hír, ha azt kapod válaszul, hogy se rövid, se hosszabb távon nem tud élni az eséllyel a társasház. Ha olyan épületet fogsz ki, ahol már megvalósult a program, akkor ezeket kérdezd meg:

A kiválasztott lakásra eső költségeket rendezték?
– Ha van hátralék, akkor az mennyi?
– A közös költségben építve kell rendezni a részletet, vagy külön?


Vagyoni helyzet: A közös képviselő adhat felvilágosítást arról, hogy a társasháznak van-e megtakarítása, de hiány esetén azt is ő tudja, hogy annak mekkora az összege. Ez azért lényeges kérdés, mert amikor például elromlik a fűtésrendszer, akkor jobb tudni, hogy lesz-e miből kifizetni a javíttatást, és ne okozzon gondot a lakóknak, ha esetleg hirtelen megemelkedik a közös költség.

Tudd meg, hogy van-e önkormányzati lakás a házban: Ezt a kérdést mindenképpen tedd fel a közös képviselőnek, mert nehéz úgy döntést hozni a lakógyűléseken, ha a tulajdonosok egy része soha nem jelenik meg, az önkormányzati lakások esetében pedig ez történne. Sokan eleve nem szeretnek olyan helyre költözni, ahol önkormányzati lakások vannak, mert korábban rossz tapasztalatokat szereztek.

Természetesen azt nem mondhatjuk, hogy minden önkormányzati lakásban élő szomszéd csak a problémát generálja, ahogy az sem igaz, hogy az összes albérlő azzal tölt minden estét, hogy hajnalig bulizik, de előfordulhat, hogy rossz szomszédot fogsz ki.

Kérdezz rá, hogy milyen karbantartások zajlanak, milyenek várhatóak: A közös képviselőtől megtudhatod a várható felújításokról, változásokról szóló terveket, ha azokról már esett szó a félévente/évente tartott közgyűlésen.

Kérdezd meg, hogy takarítócég vagy Mari néni takarít-e: Előfordul, hogy lakóházban a takarítónő nagyon vehemensen őrzi a „birodalmát”, és még a teherlift kulcsát is, amivel megnehezíti az új, éppen költöző lakó életét. A takarító személye is a közös képviselő ellenőrzése alá tartózik, tehát érdeklődj nála!

Amennyiben takarítócég végzi a munkát, akkor elkerülhetőek azok a kellemetlen helyzetek, amikor a szomszédot kérdőre vonjuk, hogy miért nem mosott fel rendesen, ha már ő volt a soros.

Mindenképpen kérdezd meg a közös költség összegét és azt, hogy mi van benne: Az egyik legfontosabb dolgod lakásvásárláskor, hogy megtudd, hogy pontosan mekkora összegről van szó.

Azt is kérdezd meg, hogy mikor változott utoljára az összeg, milyen gyakorisággal szokták emelni, mit tartalmaz. A négy emeletnél magasabb lépcsőházakban jellemzően magasabb a közös költség, mert a lift karbantartását, fenntartását is abból fedezik. A magasabb közös költségben benne lehet a rendszeres rovatirtás költsége, ami lehet ijesztő, de dicséretes is.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló