Igyunk meggylevet a jetlag ellen!



Táplálkozási szakértő adott tanácsokat, hogy mit együnk és igyunk, ha nem akarunk szenvedni az időeltolódás miatt.Az életben minden rosszban található valami jó, de minden jóban akad valami rossz. Ez az állítás az utazáskor is megállja a helyét, hiszen nagyszerű dolog felfedezni az ismeretlen tájakat, ám az már szörnyű, ha az embert jetlag kínozza.

Az időeltolódás miatt felborulhat a biológiai óránk, ami például emésztési és vérnyomásbeli problémát, étkezési és alvás zavart, rossz kedélyállapotot eredményezhet. Szerencsére a jetlag nem olyasmi, ami ellen nem tehetnénk különféle praktikákkal.

Lily Soutter táplálkozási szakértő listába szedte, hogy milyen ételek és italok fogyasztása segíthet rendben tartani a biológiai óránkat.

Kivi: Az már korábban kiderítették a gyümölcsről, hogy hatásos az álmatlanság ellen. Ennek oka, hogy a kivi tartalmazza a boldogság hormonként emlegetett szerotonit. Amennyiben ebből hiányt szenved a szervezetünk, akkor nehezebben tudunk elaludni.

Tojás: A B12-vitaminnak abban van fontos szerepe, hogy az agy és az idegrendszer megfelelően működjön. A táplálkozási szakértő elmondta, hogy a tojásos reggelikkel bevitt B12-vitamin segít a csúcsra vinni az első fények által elindított energizáló folyamatokat. Ez azért különösen fontos, mert ez segít, hogy a pihenő állapotból aktívabb, éberebb állapotba kerülhessünk.

Teljeskiörlésű gabonafélék: A szénhidrátok inzulintermelésre való hatása segít a könnyebb elalvásban. Az egereken végzett kísérlet eredményéből kiderült, hogy a szénhidrát fogyasztás miatt megemelkedett a vér inzulinszintje, ami álmosságot generál. A táplálkozási szakértő emiatt azt javasolja, hogy lefekvés előtt fogyasszunk szénhidrátot, mert így kicselezhetjük a jetlaget.

Levélzöldségek: Soutter a magnéziumtartalmuk miatt javasolja a levélzöldség fogyasztását, ugyanis a magnézium hatással van a cirkadián ritmusra. A sejtjeink magnéziumszintje a 24 órás ciklusnak megfelelően emelkedik és csökken. Ebből következik, hogy amennyiben megfelelő a szervezetünk magnézium ellátása, akkor elérhetjük, hogy sejtszinten ne zökkenjünk ki a rendes kerékvágásból.

Kamillatea: Abban az esetben, ha sok órás repülőút vár ránk, akkor hullafáradtan szállhatunk le a gépről. A kimerültség ellen általában azzal próbálunk harcolni, hogy egymásután isszuk a kávét, ami rossz ötlet, mert a koffein olyan stimuláns, ami képes órákig eltolni a melatonin termelődését. Az is a kávézás ellen szól, hogy a koffein órákig dolgozik a szervezetben, ami súlyosbítja az időeltolódás következményeit.

Soutter azt tanácsolja, hogy az elalvás közelébe soha ne igyunk kávét, hanem inkább kortyoljunk el egy-két csésze kamillateát, mert az nyugtató hatással rendelkezik, tovább segíthet az egészséges alvásciklus kialakításában.

Meggylé: Soutter elárulta, hogy a cseresznyefélék azon kevés étel közé tartozik, amely természetes forrásai a melatoninnak, tehát a cseresznyefélék kedvező hatást gyakorolnak a biológia óra működésére azáltal, hogy segít a gyorsabb elalvásban.

Az egyik kutatás eredményéből a tudósok rájöttek, hogy azok, akik napi rendszerességgel meggylevet isznak, éjszakánként másfél órával többet alszanak, mint azok, akik nem fogyasztanak meggylevet.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló