Milyen világ várna a túlélőkre az atomháború után?



A tudósok próbálják kideríteni, hogy mire kell felkészülni.A nukleáris háború veszélye 50 éve fennáll, ezért a tudósok úgy döntöttek, hogy a témával foglalkozni kell. A tudomány jelenlegi állása szerint a következő következmények várhatnak az atomháború túlélőire.

Lesznek túlélők: Több milliárd ember belehalna a nukleáris katasztrófába. Ebből 500 millióan a robbanás következtében vesztenék életüket. Több milliárdan halálra fagynának vagy éhen halnának. A tudósok egy maréknyi ember túlélné a nukleáris háborút, ám rájuk kegyetlen sors várna, mert 25-30 évnek kellene eltelnie ahhoz, hogy az ég kitisztuljon, a hőmérséklet ismét normális legyen.

A füst eltakarja a napot: Az atomrobbanás centruma körüli területek ki fognak gyulladni, és minden, ami éghető, lángokba fog borulni. A mindent beborító tűz kormos, mérgező füsttel telíti el az atmoszférát, majd a sztratoszférát, és el fogja takarni a napot, amit legalább 30 évig nem látnánk a füsttől.

Darabokra szakad az ózonréteg: Egy évvel az atombombák ledobása után a szennyezett atmoszférába olyan folyamatok indulnának el, amely lyukat vágnának az ózonrétegbe. Ebben az esetben a Földet elárasztaná az UV-sugárzás, a növények az egész világon elpusztulnának, a megmaradt élőlényeket szörnyű DNS mutáció sújtaná. A földeken dolgozó gazdák fájdalmas bőrrákban lelnék halálukat.

Túl hideg lesz az élelem termesztéshez: A füst eltakarná a napot, tehát csökkenne a hőmérséklet. A becslések szerint a globális hőmérséklet 20 fokot eshetne. A növénytermesztésre nem lenne esély, az állatok elpusztulnának.

A vegyi sugárzás a csontjainkba hatol: Az atomrobbanás után radioaktív részecskék kerülnének a levegőbe, ahonnan lehullva terítenék be a földet. Ezek a részecskék annyira kicsik lennének, hogy a túlélők észre sem vennék, hogy mi öli meg őket. Az atomháború következményeként biztos, hogy megnő a rákos megbetegedések száma, az élettartam lerövidülne és gyakoribb lenne a születési rendellenesség.

Fekete eső: Hiroshimában a bomba felrobbanása után 20 perccel kezdett esni a fekete eső, ami a becsapódás 20 kilométeres körzetét terítette be. Akihez hozzáért a fekete eső, az százszor nagyobb sugárzást kapott, mint az, aki belépett a robbanás középpontjába.

Egy elektromágneses lökés lekapcsol minden elektromosságot: Egy esetleges nukleáris robbanás olyan elektromágneses lökéssel járna, hogy az teljesen tönkretenné az elektromos hálózatot. A becslések szerint, ha a túlélők zavartalanul tudnának dolgozni, akkor fél év kellene ahhoz, hogy ismét működőképessé tegyék az országot.

Embermilliárdok fognak éhezni: Ha kitörne a totális nukleáris háború, akkor az előrejelzések szerint nagyjából 5 évbe telne, hogy valaki elfogadható mennyiségű élelmet termeljen. Ha lennének túlélői az atomháborúnak, akkor nekik nem lesz könnyű élelmet találniuk.

Hatalmas viharok lesznek: Soha nem látott viharokkal is szembe kellene nézniük a túlélőknek. Ennek oka, hogy a sztratoszférába küldött szennyezés nem kizárólag a napot takarná el, hanem az időjárást is nagymértékben befolyásolná.

A csomagolt élelmiszer biztonságos marad: A tudósok egyik kísérlete arról szólt, hogy üveges sört és üdítőt tettek a nukleáris robbanás közelébe. Kívülről nagy mennyiségű sugárzás érte az üveget, de a benne lévő folyadék érintetlen maradt. A konzervek is ugyanilyen biztonságosak maradnának, ahogy a mélyen a föld alatt lévő kutakból is lehetne inni.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló