Kerüljük el az ételmérgezést, ha nyaralunk!



Hasznos tanácsok megfogadásával előzhetjük meg a bélrendszeri fertőzéseket, amik alaposan tönkretehetik a vakációt.1. Mindig legyen nálunk egyszer használatos fertőtlenítő kendő, de emellett gyakran mossunk kezet szappannal!

2. Csak gyárilag csomagolt jégkrémet vegyünk! Ha nem tudunk ellenállni a fagylaltnak, akkor keressünk egy cukrászdát, ahol megfelelőek a higiéniás körülmények, mert ezek jobbak, mint az utcai fagylaltosok. A nagy forgalmú helyeken jó az esély arra, hogy friss fagyit kapunk.

3. A tengeri ételeket mindig a parthoz közeli területeken érdemes a leginkább megvenni, mert ott a legjobb az esélye annak, hogy friss árut kapunk. Ugyanez a szárazföld belsejében már rizikós. Ha életünkben először kóstoljuk meg a tengeri herkentyűket, akkor csak kis mennyiséggel kezdjünk, mert allergiás tüneteket okozhatnak!

4. Svédasztal esetén legyünk mértékletesek, és ne kövessük el azt a hibát, hogy mindent megkóstolunk! Ez azért lényeges, mert könnyen rosszullétet okozhat, ha mindenfélét összeeszünk, ráadásul melegben, teli hassal nem lesz nagy élmény a városlátogatás. A mértékletesség azért is fontos, hogy szedjünk fel plusz kilókat.

5. Főleg az Európán kívül országokban fontos, hogy csak palackozott vizet fogyasszunk, sőt, még a fogmosáshoz is ezt használjuk!

6. Ne vásároljunk az ételárusoknál! Ha mégis kockáztatunk akkor vizsgáljuk meg alaposan a strand körülményeit, higiéniáját és a kiszolgáló személyzetet!

7. Különösen fontos a folyadékfogyasztás, főleg abban az esetben, ha nyári melegről van szó, mert ebben az időszakban megnövekszik a folyadékszükséglet, tehát nyugodtan igyunk minél többet! A szubtrópusi és a trópusi helyeken fontos a napi 2-2,5 liter folyadék elfogyasztása!

8. Abban az esetben, ha ismert táplálékallergiánk van, akkor mindenképpen vigyük magunkkal az ellenszert, gyógyszert! Lisztérzékenység esetén legyen nálunk egy kisebb túlélőcsomag arra az esetre, ha a szálláshely nem tudja azonnal beszerezni a gluténmentes termékeket.

9. Ha idegen országba utazunk, akkor logikus, hogy kíváncsiak vagyunk a kultúrára és a helyi ételekre. Az adott nemzet ételspecialitásait gyakran nem a legjobb éttermekben találjuk meg, hanem kisebb pubokban, kávézókban, eldugott sikátorokban. A legjobb, ha megkérdezzük az idegenvezetőt vagy a helyieket, hogy mit ajánlanak. Itt fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben is tartsuk be a többi tizenhárom tanácsot!

10. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg a zöldségeket és gyümölcsöket!

11. Azokon a tájakon, ahol tanácsos, hogy palackozott vizet igyunk, ott ne kockáztassunk jégkásával, de az italokba se kérjünk jeget, mert azok mind csapvízből készültek.

12. Ha a nyaralás idejére nem függeszthetjük fel a diétánkat, például azért, mert cukor-, epe-, gyulladásos bélbetegek, táplálékallergiások vagyunk, akkor az utazás alatt is oda kell figyelnünk a táplálkozásra!

13. Ne essünk túlzásba az alkohollal, mert azzal egyébként sem pótoljuk a folyadék vesztességünket, ugyanis vízhajtó hatásúak. Az ismeretlen italokat azért is kerüljük, mert kellemetlen meglepetést okozhatnak. A saját korlátainkat szem előtt tartva igyunk alkoholt étkezéskor!

14. Csak a jól átsült húsokat, főtt ételeket együk meg!

Amennyiben bekövetkezik a baj, de csak enyhék a panaszok, akkor próbáljunk pótoljuk az elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat. A tünetek kezelésére hasfogók, görcsoldók használhatóak. Ha a panaszok súlyosak, akkor muszáj elmennünk egy helyi orvoshoz. Ha gyereknél jelentkezik bélrendszeri fertőzés, akkor szintén ez a dolgunk.

(Forrás: nlcafe.hu)

Ajánló

Ajánló