Karl Kruszelnicki logikus magyarázata a Bermuda-háromszögre



Teljesen racionális elmélettel rukkolt elő az ausztrál újságíró.Atlantisz fejlett technológiája, víz alatti piramis, földönkívüliek, dimenziókapu és még számos elvont teória látott napvilágot arról, hogy vajon miért tűnnek el a hajók és repülők a Florida, Puerto Rico és a Bermuda-szigetcsoport között található területen, a Bermuda-háromszögben.

A térség a XX. század óta izgatja az emberek fantáziáját, aminek eredményeként bőven válogathatunk racionális és teljesen hihetetlen elméletek között, ám Karl Kruszelnicki most az első kategóriába illő magyarázatot adott a Bermuda-háromszög rejtélyére.

Az ausztrál újságíró meggyőződése az, hogy nincs semmiféle kirívó rendellenesség a Bermuda-háromszögben, ugyanis csak arról van szó, hogy azért tűnik el sok hajó és repülő a térségben, mert az Amerikai Egyesült Államok keleti partjainak közelében sűrű a tengeri és a légi forgalom.

Kruszelnicki teóriája úgy véli, hogy a Bermuda-háromszög közel van az egyenlítőhöz és a világ leggazdagabb országához. A területen eltűnt hajók és repülők aránya pedig egyáltalán nem magasabb, mint a világ bármely más pontján.

Az ausztrál újságíró arról is beszélt, hogy Bermuda-háromszöggel kapcsolatos legendagyártás akkor lángolt fel, amikor az első és a második világháború között több katonai konvoj eltűnt a területen, ráadásul az azok mentésére induló hajók közül is többnek nyoma veszett. Kruszelnicki erre is logikus magyarázatot adott, hiszen a térség egy hurrikánzónában fekszik, tehát eleve rossz, viharos az időjárás, amiben könnyen megsérülhettek a kor kevésbé korszerű hajói.

Az újságíró a repülők eltűnésére is talált racionális magyarázatot. A XX. század első felében a repülésbiztonság még messze nem volt olyan jó, mint 2017-ben. A pilóták gyakran amatőr hibákat vétettek, eltévedtek, sok alkoholt ittak a felszállást megelőzően, és jellemzően a legalapvetőbb biztonsági ellenőrzéseket sem végezték el a gépeken, tehát mai szemmel nézve akkoriban nem volt egy életbiztosítás a repülés.

Akik makacsul hinni akarnak abban, hogy a Bermuda-háromszög valamiféle misztikus hely, azok gyakran azzal érvelnek, hogy az eltűnt járművek és a holttestek soha nem kerültek elő. Az újságíró szerint erre is van ésszerű magyarázat, ugyanis a térségben annyira mély a víz, hogy sokszor még a mai modern technológia sem képes felkutatni a roncsokat és az áldozatokat.

Amellett, hogy mély a víz, még a tengeri áramlatok is megnehezítik a kutatást, mert azok több száz kilométerre is elsodorhatják a helyszínről a holttesteket, katasztrófáról árulkodó olajfoltokat, amiket a kiérkező első mentőcsapatok már feleslegesen keresnek.

Jellemző magyarázat az is, hogy a tenger fenekéről nagyméretű gázbuborékok szabadulnak ki. Tudományos szempontból még magyarázhatóak is lehetnének ezzel a rejtélyes eltűnések, de az igazság az, hogy a Bermuda-háromszög területén a tengerfenék alatt nincsenek földgáztartalékok.

Kruszelnicki elméletéhez hasonló magyarázatra jutott Larry Kusche amerikai író és pilóta, aki 1980-ban az amerikai haditengerészet egyik torpedóvető repülőkből álló kötelékének titokzatos eltűnéséről írt a The Disappearance of Flight 19 könyvében.

A Bermuda-háromszöghöz költött legendák a XX. század média felhajtásának szüleményei, amelyekről most már tudjuk, hogy kitalációk, hiszen a modern tudomány képes racionális magyarázatot adni a térségben történőeltűnésekre.

(Forrás: nlcafe.hu)

Ajánló

Ajánló