Kutatási eredmények veszik el az emberiségbe vetett hitet



A pszichológiai felmérések szerint a gazdagok szörnyetegek, a kisbabák manipulálnak, a sofőrök szándékosan gázolják el az állatokat.Annak ellenére, hogy naponta halljuk, hogy milyen újabb borzalmak történtek a világban, sokan szeretnek hinni abban, hogy az emberiségből nem veszett ki teljesen a jó, ám néhány pszichológiai kísérlet eredménye alaposan megtépázhatja az emberiségbe vetett hitet.

A gazdagok szörnyetegek: 2012-ben arra jöttek rá a Kaliforniai, Berkley és Torontói Egyetem kutatói, hogy a drága autók sofőrjei négyszer nagyobb valószínűséggel lépnek fel erőszakosan a többi autóvezetővel szemben, mint azok, akik olcsóbb kocsikkal közlekednek, ráadásul a gazdagok a cukrot is nagyobb valószínűséggel veszik el a gyerekektől, mint a nem vagyonosak.

Mind konformisták vagyunk: 1953-ban Solomon Asch elvégezte a Konformitás Kísérletet. A vizsgálatban Solomon Asch hosszú vonalakat mutatott az ötfős csoportoknak, amelyeknek csak az egyik tagja nem tudta, hogy a társai beépített emberek, akik direkt rossz választ adnak.

Az alanyok egyharmada ugyanazt válaszolta, amit a társai, pedig tudta, hogy rossz a válasz. Azokat, akik szembementek a csoporttal, sokkal több stressz érte, mint a többség akaratának behódolókat.

Vannak, akik szándékosan elgázolnak állatokat: Nathan Weaver, a Clemson Egyetem diákjának kísérletéből kiderült, hogy ötven sofőrből egy elütné a (műanyag) teknőst, ha az az autója elé kerülne.

A kisbabák képesek manipulálni: Hiroko Nakayama japán pszichológus jött rá, hogy a kisbabák képesek megjátszani a sírást, ha fel akarják hívni magukra a felnőttek figyelmét. Az egyik 11 hónapos gyerek anyukája elmondta, hogy a baba először sírt, de azonnal nevetni kezdett, amikor végre sikerült elérnie, hogy ráfigyeljen az anyja.

Mind potenciális fasiszták vagyunk: 1967-ben Ron Jones történelem tanár „Harmadik hullámnak” nevezte az osztályát, amit mini fasiszta állammá nyilvánított. A tanár célja ezzel az volt, hogy megmutassa, hogy egy demokratikus társadalmat is elcsábíthat az önkényuralom lehetősége.

A diákoknak szigorú szabályokat kellett követniük, saját jelmondatuk volt, különböző gyakorlatokat kellett elvégezniük és csak rövid válaszokat adhattak. Ahogy teltek a napok, úgy csatlakoztak egyre többen az osztályhoz, ami felett a tanár kezdte elveszíteni az irányítást.

Az ötödik napon Jones összehívta a diákokat egy üres előadóterembe, ahol levetített nekik egy filmet a náci gyűlést tartó Hitlerről. A diákokat megdöbbentette a felvétel, de az még megrázóbb volt számukra, amikor a tanár közölte, hogy az elmúlt napokban mind nácikká váltak.

Sokszor nem látjuk, ami az orrunk előtt van: 1999-ben Daniel Simmons és Chris Chabris végezte el a Láthatatlan gorilla tesztet. A két amerikai pszichológus arra kérte az alanyokat, hogy nézzenek meg egy videót, amin fekete-fehér pólós emberek a kosárlabdát passzolgatnak, majd számolják össze, hogy mennyi átadást láttak.

A számolás közben egy gorilla jelmezes ember lépett be a képbe, aki a mellét verte, majd távozott. A kísérlet eredményéből kiderült, hogy a vizsgált személyek fele annyira a matekra koncentrált, hogy nem vette észre a gorillát. A kísérlet tehát bebizonyította, hogy a koncentráció komoly hatást gyakorol az érzékelésünkre és a látómezőnkre.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló