A kinézetükből gazdagodtak meg a „szörny-show” szereplői



Sziámi ikrek és születési rendellenességben szenvedő testvérpárok léptek fel a cirkuszban a XIX. században.Bejárták a világot, királyi előkelőségekkel találkoztak és alaposan megszedték magukat pénzzel azok a testvérpárok, akik a XIX. században cirkuszi látványosságként éltek Amerikában és Európában.

Viktória királynő például kifejezetten kedvelte Millie és Christine Mckoy-t, azt a sziámi ikerpárt, akit a köznyelv „két fejű fülemülének” nevezett. A fekete kislányok sok pénzt kerestek, beutazták a világot, megtanultak öt különböző nyelvet és nagyszerűen táncoltak, énekelte.

Az 1870-es években az olasz Giacomo és Giovanni Tocci, a két fejjel, de csak két lábbal született sziámi ikrek tett szert hírnévre. Állítólag az apjuk idegösszeomlást kapott, amikor először meglátta a gyerekeket, de hónapokkal később helyrejött, akkor pedig meglátta a üzleti lehetőséget az ikrekben.

A fivérek jól jövedelmező karriert futhatnak be a kinézetükkel. 1891-ben végigjárták Amerikát, ahol rengeteg pénzt kerestek. A turné annyira jól jövedelmezett, hogy a húszas éveikben visszavonultak, mert addigra egy életre elég vagyont kerestek.

Azz 1820-as években született, törpe fivérek, Waino és Plutanor is jól keresett azzal, hogy apró termetük ellenére milyen erősek. A 25 évig tartó karrierjük során igencsak meggazdagodtak.Pip és Flip Snow még egy 1932-es filmben is szerepelt. Az eredetileg Jenny és Elvira névre keresztelt testvérpár súlyos rendellenességgel, a mikrokefáliával született. Ennek egyik tünete a kisméretű fej. A lányok emellett szellemileg visszamaradottak voltak, a viselkedésük pedig kisgyerek szintjén marad.

Az élet azonban már a XIX. században sem volt kegyes mindenkihez, ugyanis sok testvérpárnak tragikus sors jutott a kinézetük miatt. Erre példa az „azték gyerekek” néven elhíresült Maximo és Bartola, akikről azt hazudták, hogy egy azték templomban találták őket.

Maximo és Bartola szintén mikrokefáliával született, ami kognitív fejlődési rendellenességet okozott náluk. A fiú és lány néhány évig sikeres volt, de amikor csökkenni kezdett a népszerűségük, akkor arra kényszerítették őket, hogy a reklám kedvéért házasodjanak össze. Az angol sziámi ikerpár, Daisy és Violet Hilton volt az első olyan összenőtt ikrek Nagy-Britanniában, akik néhány hétnél tovább életben maradtak. Mary Hilton, a nővérek anyjának főnöke, meglátta az üzleti lehetőséget a sziámi ikrekben, akiket megvett az egyedülálló nőtől.

Habár Daisy és Violet Hilton fényes karriert mondhatott a magáénak, abban mégis több volt a bánat, mint az öröm, hiszen Mary Hilton nagyon keményen fogta és verte őket, ráadásul elvette az összes pénzüket. Az ikreket 1961-ben kidobták. Daisy és Violet egy élelmiszerüzletben dolgoztak, de végül úgy döntött a pénztelenül maradt ikrek, hogy véget vetnek az életüknek.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló