A saját koporsójukat készítik el az új-zélandi nyugdíjasok



Több előnye is van a furcsa hobbinak, ami egyre népszerűbb az országban.Azzal a tudattal kell együtt élnünk, hogy egy nap eljön értünk a kaszás, mégsem szeretünk erről a témáról beszélni, mert lehangoló, motivációromboló és különben is vannak jobb dolgok az életben, amikről el lehet csevegni az ismerősökkel.

Mégis, ahogy az öregszik az ember, úgy kezd egyre többször azzal foglalkozni, hogy hamarosan üt az utolsó órája. Ez a gondolat vezethet oda, hogy milyen drága lesz a temetés, amit a hozzátartózóknak kell kifizetniük. Persze csak akkor, ha egyáltalán vannak hozzátartozók, ugyanis szomorú tény, hogy a világon rengeteg a magányos nyugdíjas.

Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor már nem is tűnik annyira őrültségnek, hogy az új-zélandi idős emberek új hobbija nem más, mint az, hogy koporsó klubokba járnak, ahol a beszélgetés, teázás, zenehallgatás és ebéd mellett, elkészítik a saját koporsójukat, amivel sokat spórolnak, miközben társaságban vannak.

Az első Coffin Clubot 2010-ben, Rotura városában alapította a 77 éves Katie Williams, aki korábban ápolónőként dolgozott. Ahogy teltek az évek, úgy az idős asszony ötletét mások is átvették. Ennek köszönhető, hogy mára több, mint egy tucat koporsó klubba járhatnak a nyugdíjasok Új-Zélandon.

Williams elmondta, hogy a munkája miatt sok embert látott meghalni, a temetésük pedig általában nem tükrözte az elhunyt személyiségét. A szertartáson nem derült ki, hogy hogyan éltek, szerettek, nevettek, milyenek voltak a halottak.

A volt ápolónő a saját garázsában nyitotta meg a Kiwi Koporsó Klubot úgy, hogy nem voltak szerszámai, segítői és azt sem tudta, hogy valójában hogyan kell elkészíteni egy koporsót, ám hamarosan néhány tehetséges helyi ember csatlakozott hozzá, majd egyre jobban gyarapodott a klub létszáma.

Williams kiemelte, hogy rengeteg idős ember magányos, ezért nekik is segít a koporsó klub, ahol társaságban lehetnek és jól érezhetik magukat, hiszen a tagok amellett, hogy elkészítik a saját koporsójukat, még teáznak, ebédelnek és zenét is hallgatnak.

Az idősek spórolnak is, ugyanis egy házi készítésű koporsó csak 250 új-zélandi dollárba kerül, ami nagyjából 46 ezer forintnak felel meg. A tagok emellett babakoporsókat is készítenek, amikért nem kérnek pénzt, hanem a kórházaknak adományozzák azokat.

Williams arról is beszélt, hogy a klub a maori őslakosok körében különösen népszerű, mert nekik általában népes a családjuk, tehát nem győzik pénzzel a temetések költségeit. Az alapító a mottójukkal zárta a szavait: „Amíg nem fekszik benne senki, addig csak egy doboz, ami összehoz minket.”

A koporsó tagjai közül a 77 éves Jeanette Higgins elmondta, hogy szerinte nagyon egészséges szembenézni az elkerülhetetlennel. Ő például úgy érzi, hogy sikerült felkészülnie a halálra most, hogy a koporsója otthon várja az egyik szekrényben.

Egy másik tag, Robin, aki a férjétől kapott szerelmeslevelekkel béleli ki a saját koporsóját, arról beszélt, hogy tíz éve, amikor a férje meghalt, akkor egy vagyont költött a temetésre, de most már látja, hogy felesleges volt annyi pénzt kiadni a szertartásra.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló