Győzzük le az őszi stresszt!



Hasznos tanácsok, hogy ne legyen kínszenvedés az új évszak.Ahogy vége a nyárnak, úgy sokan megfogadják, hogy minden energiájukat beleölik a munkájukba, a céljaik elérésébe, ám ennek, az újévihez hasonló, elhatározásnak gyakran az a vége, hogy még a szeptember sem ér véget, de már mindenki kimerült, depressziós.

Ha idén nem szeretnénk őszi stresszel rombolni az testi, lelki, szellemi jólétünket, akkor néhány aprósággal könnyedén megelőzhetjük a baj, és egy csodás őszt teremthetünk meg magunknak.

A legfontosabb, hogy minden napot reggelizéssel indítsunk! Sokan már itt elrontják a napjukat, pedig elég egy probiotikus joghurt ahhoz, hogy jobban induljon a munkanap. Hétvégén viszont nyugodtan, ráérősen falatozunk!

Az is lényeges, hogy egyetlen étkezést se hagyjunk ki! Az egészségünk érdekében naponta ötször együnk, de csak keveset! Délután például fogyasszunk még egy probiotikus joghurtot, vagy friss gyümölcsöt. Ehhez elég néhány perc, és máris jól működik az emésztésünk.

Vacsorára lehetőleg ne nehéz és fűszeres ételeket együnk, hanem salátát, probiotikus tejterméket, és teljes kiőrlésű pékárút. Ezeknek köszönhetően még a rémálmoktól sem kell tartanunk, mert azok el fognak kerülni.

A megfelelő fogyatékbevitelre sem csak nyáron kell odafigyelni, hanem az év minden napján! Mindig legyen egy üveg víz az asztalunkon, mert, ha látjuk, akkor gyakrabban jut az eszünkben, hogy innunk kell. A legjobb, ha naponta másfél, két liter szénsavmentes vizet kortyolunk el.

A megfelelő légzés is hatékony védelem az őszi stressz ellen. Elég néhány test- és légzőgyakorlatot megtanulni. Erre azért van szükség, mert a stresszhormonok hatására a szervezetünk készültségi állapotba kerül, és ezért felgyorsul a szívverésünk, légzésünk.

A legjobb módszer az, ha egy percre lehunyjuk a szemünket, és ügyelünk a légzésünkre. Vegyünk néhány nagy, mély levegőt. Pár másodperc múlva automatikusan le fog lassulni a légzésünk, aminek következtében megnyugszunk.

Figyeljünk arra, hogy ne úgy teljen az egész napunk, hogy csak egy helyben ülünk! Legalább óránként álljunk fel az íróasztaltól, és sétáljunk pár percet, igyunk meg egy teát, beszélgessünk a kollégákkal, és egy kis időre feledkezzünk meg a munkáról!

A szemünket is óvjuk, mert az egész napos monitor nézése miatt kiszáradhat az, ezért pislogjunk egymás után, gyorsan párat, hogy ez ne következzen be!

Habár az őszi reggelek hűvösek, és ezért már nehezebben vesszük rá magunkat a testmozgásra, pedig jó ötlet lenne, ha például kerékpárral mennék dolgozni, mert a bicajozás jó hatást gyakorol az emésztésünkre, megmasszírozza a hasi szerveinket, jókedvre derít.

A biciklizés mellett a napi félóra gyaloglás is nagyszerű megoldás arra, hogy megelőzzük a testünk elsorvadását. Emellett felfrissíti az elménket, és még a feszültséget is levezethetjük. A hétvégéken menjünk kirándulni, ha lesz erre lehetőségünk.

Abban az esetben, ha mindezt rendszeresítjük az életünkben, akkor máris nem lesz olyan nyomasztó, és feszültséggel teli az ősz, ami egyébként egy gyönyörű évszak, ha az ember hajlandó benne meglátni a szépséget.

(Forrás: EgészségTükör)

Ajánló

Ajánló