Komoly probléma Indiában a becsületbeli gyilkosságŐsi bosszúk, amik máig nem koptak ki a kultúrákból.Olykor mindenkit megkísért a bosszúvágy, főleg akkor, ha egy szerettünket érte sérelem, ám civilizált, felnőtt emberként tudjuk, hogy a bosszú semmit sem old meg, főleg azok a több évszázados szertartások nem, amelyekben az elődeink még hittek.

A világon azonban még ma is élnek olyan törzsek, ahol a vérbosszú ősi, bizarr hagyományát követik.

Tamil Nadu, India: A tamil kultúrában régi hagyománya van a bosszúnak, amelyek rituáléja sokkal titokzatosabb, mint a többi. A tamilok általában az elhunyt csontjai és összegyűjtött hamvai felett esküdnek meg, hogy bosszút állnak értük.

2013-tól 2016 elejéig 81 rögzített, de valószínűleg ennél sokkal több, becsületbeli gyilkosság történt Tamil Nadu-ban, ami komoly problémát jelent Indiában.

Az átokpózna, Izland: Az átokpózna egy oszlop, aminek a tetején egy ló feje található. A póznára átkot írnak, majd a földbe szúrják úgy, hogy a megátkozandó személy felé mutasson. 2016-ban Sigmundur Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök miatt készítettek átokpóznát, de arra egy tőkehalfejet tettek.

Mutató csont – Ausztrália: Az ausztrál bennszülöttek egyik legféltettebb átka az úgynevezett mutató csont, ami azért kapta ezt a nevet, mert a misztikus energia egyetlen kenguru, emberi vagy emu csontba koncentrálódik, ha eléneklik az átkot.

A rituálé hóhérja a Kurdaitcha, aki szemmel tartja a megátkozni kívánt személyt. Amikor a hóhér rámutatott a csonttal az illetőre, akkor azt megbénítja a félelem, mert tudja, hogy a hiedelem szerint egy hónapon belül meg fog halni.

Chickasaw-i vérbosszú, Észak-Amerika: Az északkeleti erdőségek őshonos népe a Chickasaw törzs, akiknek a területei közé tartozott Tennessee, Alabama és a Mississippi. A helyi szokások szerint, ha valakit megöltek a törzsből, akkor a gyilkosnak is meg kellett halnia, mert csak így nyugodhatott meg a lelke.

Rothadó test a dühös léleknek, Ifugao tartomány, Fülöp-szigetek: A bizarr szertartás úgy néz ki, hogy a halottat egy székbe ültetik, majd a helyiek napokon keresztül hívogatják az elhunyt lelkét, hogy az térjen vissza a testébe. A szertartás azzal zárul, hogy a test megmozdul és abba az irányba mutat, ahol az a falu található, amelyben a gyilkosa él.

A helyiek ekkor fogják magukat, átmasíroznak a szomszédba, bosszút állnak a feltételezett gyilkoson, majd szépen eltemetik az eredeti áldozatot.

Khakhua fogyasztás, Pápua Új-Guinea: Amikor egy újságíró megkérdezte, hogy még milyen okból esznek emberhúst, akkor a korowaiak azt válaszolták, hogy ők nem esznek embereket, hanem csak khakhuát.

Ennek oka, hogy a Pápua Új-Guineában élő törzs nem úgy tekint a testre, hogy az egy személy holtteste, ugyanis hisznek a khakhua nevű, veszélyes boszorkányok létezésében, aminek egyik típusát meg lehet enni.

A hiedelmek szerint a khakhua boszorkányok emberi alakban élnek a törzsben és mágikus nyilakkal ölik meg az áldozatokat. Ha az áldozat röviddel a halála előtt látja, hogy ki támadta meg, akkor a törzs bosszút állhat úgy, hogy megölik és megeszik a khakhuait, ezzel megvédve a törzs szentségét.

A Cunningi hagyományos vudu baba, Anglia: Cunningban az úgynevezett „boszorkánypalack” az egyik ősi eszköz a bosszúra. A tárgy a megátkozni kívánt személy testnedvéből, körömdarabjaiból és hajából készül.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló