Norvégiában a legjobb nőként élni



Országok, ahol a legjobb sora van a lányoknak, asszonyoknak.A világot megosztja a nemek közötti egyenlőség kérdése. Akadnak államok, ahol szinte emberszámba se veszik a nőket, míg más országokban tesznek azért, hogy ne legyenek nagy különbségek a nemek között, ám még van mit tenni ebben az ügyben.

A harmadik kategóriába azokat sorolhatjuk, ahol a legjobb sora van a nőknek és a leginkább megfigyelhető a nemek közötti egyenlőség. Ilyen szempontból a következő országokban van a legjobb dolga a lányoknak, asszonyoknak.

Ausztrália: Itt látható a legjobban a nők és férfiak közti egyenlőség. Ez még úgy is igaz, hogy a bérek terén még vannak eltérések a nemek között.

Izland: Összesen 330 ezren élnek Izlandon, ahol azt tűzte ki célul a kormány, hogy 2022-ig teljesen felszámolják a nemek közti bérkülönbségeket. Emellett azt is szeretnék elérni, hogy törvény mondja ki, hogy a munkaadóknak minden esetben bizonyítaniuk kell, hogy ugyanannyi fizetést adnak az azonos pozíciót betöltő alkalmazottjuknak, függetlenül attól, hogy az nő vagy férfi.

Finnország: Korábban ez az ország kapta meg a Nemzetközi Nemek Közötti Egyenlőség Díjat. Az elismerést többek között azzal érdemelték ki, hogy ez volt az első ország, amely biztosította a nők számára az általános választójogot. Finnországban a miniszterek több, mint 50 százaléka nő.

Kanada: Jelenleg megegyezik a férfi-nő arány a kanadai kormányban, ami nagyon erősen védi a nők jogait. Az egyenjogúságot annyira komolyan gondolják Kanadában, hogy még a himnuszukat is meg akarják változtatni ennek a jegyében.

Dánia: A jelenlegi felmérések szerint Dániában a legmagasabb a nők foglalkoztatottságának aránya. Az EU egyik legrugalmasabb szülői szabadságpolitikáját is a dánok mondhatják a magukénak.

Új-Zéland: Nagyon békés és biztonságos ország, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a nemek közti egyenlőségre. A férfiak és nők közötti bérkülönbség elhanyagolható. Emellett a nők ugyanolyan arányban töltenek be felső vezetői pozíciót, mint a férfiak.

Norvégia: A norvég nők 35 hetes szülési szabadságra mehetnek el úgy, hogy a teljes fizetésüket megkapják. Ha úgy határoznak, hogy 45 hétig maradnak otthon a gyerekkel, akkor a fizetésük 80 százalékát kapják meg. A nemek közti egyenlőség tekintetében is erős ország Norvégia.

Svájc: Habár Svájc volt a legutolsó ország, ahol a nők szavazati jogot kaptak, mégis joggal büszkélkedhet arra, hogy sokat tesz a nők jogainak előmozdításában.

Hollandia: Rendkívül sok szociális támogatás biztatja arra a hollandokat, hogy vállaljanak gyereket. Az állam azt is fontosnak tartja, hogy minden holland férfi és nő számára megteremtsék az általános egyenlőséget és jólétet.

Svédország: A világ egyik legjobb szabadságpolitikája Svédországban van. Az itt élő szülők 480 nap fizetett szabadságot osztanak meg egymás között úgy, hogy abból 60 napot mindenképpen a férfinak kell otthon töltenie a gyerekkel.

A svéd állam ezzel szeretné elérni azt, hogy a férfiak is vegyék ki a részüket a gyerek korai fejlődéséből. Svédországban, ahol a miniszterek fele nő, semlegességet hirdettek a nemek között.

(Forrás: life.hu)

Ajánló

Ajánló