Olaszországban figyelj a kávézás helyi szabályaira!



Érdekességek a kávézásról.Egy friss felmérés szerint a legtöbb magyar el sem tudja képzelni, hogy kávé nélkül indítsa a napját, amit még ma is sokan kotyogós kávéfőzővel készítenek. Ilyen, és ehhez hasonló érdekességeket tudhatsz meg most a kávéról, amit régen az ördög italaként tartottak számon.

A kotyogós kávéfőző több mint 80 éve ugyanúgy néz ki: 1933-ban találta fel Alfonso Bialetti a kotyogós formáját. Az eredetileg „Moka Express” nevű kávéfőző négy alumínium részből áll, egy bakelit fogantyúval. A mai kotyogósokat acélból készülnek, de ezt leszámítva, a szerkezet ugyanúgy működik, mint a korábbi verziók.

A XIV. században az ördög italának tartották: A XIV. századi Olaszországban az „ördög italának” tartották a kávét, ám ez a megítélés akkor változott meg, amikor VIII. Kelemen pápa megkóstolta, és úgy döntött, hogy túl finom italról van szó ahhoz, hogy csak a hitetlenek fogyasszák, ezért kitalálta, hogy a Sátánt akkor lehet legyőzni, ha keresztény itallá teszik a kávét.

A világon sokkal több tea fogy mint kávé, az utóbbi mégis nagyobb biznisz: Az Euromonitor Report on Coffee felmérése szerint a meleg italok világpiaca 137 milliárdos értéket képvisel. Ebből 79 milliárd kávé.

A mennyiségi adatokból kiderült, hogy 321 milliárd liter tea fogy az egész világon, míg kávéból csak 172 milliárd liter, ám a bevételi oldal még így is azt mutatja, hogy a kávé sokkal többet hoz a forgalmazóknak, mint a tea.

Az olaszok utálják presszókávénak hívni a presszókávét: Az éttermekben vagy kávézókban presszókávéfőzővel készített kávét jelenti a presszókávé, de az olaszok csak ritkán használják ezt a kifejezést, mert felesleges szakkifejezésről van szó, ezért a legjobb, ha csak simán egy kávét rendelsz.

A tejes kávék a legnépszerűbbek itthon: Magyarországon a legtöbb kávéfogyasztó tejjel issza a kávéját, tejeskávé vagy cappuccino formájában.

A legtöbb magyar otthon, kotyogóssal főzi a kávéját: A magyar kávézók jó része otthon főzi meg a kávéját, amihez a többség (48 százalék) hagyományos kotyogóst használ.

Olaszországban nem menő a baristával hepciáskodni: Olaszországban legtöbbször tisztán, tejjel vagy latte macchiato formában fogyasztják a kávét, úgyhogy te se cifrázd túl.

A presszókávét azért találták ki, hogy gyorsabban kávéhoz juss: Az „espresso” olaszul azt jelenti, hogy „helyben készült”. Az eljárást anno azért találták ki, hogy az éttermekben és kávézókban felgyorsítsák a kávékészítés folyamatát.

A magyarok többsége nem tudja elképzelni, hogy kávé nélkül induljon a napja: A Lavazza kétezer magyart kérdezett meg a kávézási szokásaikról. Ennek eredménye szerint a magyar felnőttek 85 százaléka minden nap kávézik, többségük reggel.

Átlagosan 2,6 csésze kávét iszunk: A felmérés szerint a magyar fogyasztók átlagosan 2,6 kávét isznak naponta. 73 százalékuk reggel kávézik, 68 százalék a munkahelyére beérve. 52 százalék közvetlenül ebéd után, 46 százalék pedig délután is iszik egy csészével.

1948 óta olyan a presszókávé mint amilyennek ma ismerjük: Achille Gaggia 1948-ban fejlesztette ki a nagy nyomású rendszert. A negyvenes-ötvenes években ipari mennyiségben kezdték gyártani ezeket a presszókávéfőzőket, amelyek napjainkban is ugyanúgy néznek ki.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló