Idén harmadik alkalommal fizethetünk verssel a kávénkért



Országszerte több, mint 70 helyszín vesz részt a „Pay with a Poem” – „Fizess Verssel” kampányban.Ha szeretjük a kávét és az irodalmat, akkor jól tudjuk, hogy az egyik legkellemesebb időtöltés az, ha a kedvenc forró italunk mellett elmélyedhetünk egy jó könyvben. 2017. március 21-én még tovább fokozhatjuk az élményt azzal, hogy ismert vagy saját verssel, idézettel fizethetünk a kávénkért.

A versek és idézet azért válnak fizetőeszközzé egy napra, mert Magyarország 2017-ben is csatlakozott a Julius Meinl akciójához, amelynek keretébe, március 21-én, a Költészet Világnapján, a kezdeményezésben résztvevő kávézókban, éttermekben és cukrászdákban nem kell pénz a kedvenc kávéhoz, mert a fizetőeszköz egy saját vagy ismert vers lesz.

Takács Péter, a Julius Meinl magyarországi ügyvezetője arról beszélt, hogy a „Pay with a Poem” – „Fizess Verssel” akció legfőbb célja az, hogy az emberek megértsék, hogy az életben akadnak olyan dolgok, amelyeknek értékét nem lehet pénzben kifejezni. Emellett fontos, hogy elég időt szánjunk saját magunkra, egymásra, figyeljünk az érzéseinkre, mert mindenkiben ott rejlik egy költő.

Takács Péter a következőt mondta el a kezdeményezésről:

2017-ben országszerte több, mint hetven Julius Meinl kávét forgalmazó helyszín csatlakozott a felhívásunkhoz. Nagyon örülünk, hogy ezek között van nagy múltra visszatekintő kávéház, cukrászda is. Bízom abban, hogy az évek során ez a szám több százra nőhet.

Amiben csak tudunk, próbálunk a helyszínek segítségére lenni. A Költészet Világnapján a kávét a Julius Meinl fogja biztosítani. A kezdeményezéshez csatlakozó éttermek és kávézók a versekkel, idézetekkel kitöltött cetlikkel számolhatnak el felénk, tehát tényleg megvalósul az, hogy egy napra a versek és idézetek váltnak fizetőeszközzé.”

Abban az esetben, ha szeretnénk kihasználni a nagyszerű alkalmat, akkor csak annyit kell tennünk, hogy megkeressük, például az interneten, a hozzánk legközelebb eső kávézót, éttermet, cukrászdát, ahol verssel, idézettel fizethetünk a kávéért március 21-én, függetlenül attól, hogy milyen kávéspecialitást rendelünk.

A Fizess Verssel kampány résztvevői ajtómatricákkal, plakátokkal és az asztalra kihelyezett cetlikkel és ceruzákkal jelzik, hogy náluk a Költészet Világnapján nem kell pénz a kávéért, mert csak le kell írnunk a cetlire az idézetet, amit a pénztárnál át kell adniuk.

A globális akció elindítója a bécsi kávépörkölő és kávéházi kultúra nemzetközi nagykövete, a Julius Meinl, amit komoly hagyományok kapcsolnak össze a költészettel, hiszen az egész világon ismert a bécsi kávéházi kultúra, ami több, mint egy sajátos életmód, ugyanis mindig inspirálóan hat a művészekre és írókra.

2017-ben Magyarország harmadik alkalommal csatlakozott az akcióhoz, hiszen jól tudjuk, hogy hazánk se marad el a bécsi kávéházi kultúrától. A XIX. és a XX. században a nyugat-európai nagyvárosokban, és Magyarországon is, nagyon népszerű volt, hogy az ott élő költők, írók, festők, irodalmárok és tudósok összegyűltek a kávézókban, ahol értékformálóan töltötték az idejüket.

A kávézókban rengeteg ötletet is ihletet szereztek az emberek, miközben elkortyolták a kávéjukat. Ezt az élményt élhetjük át mi is március 21-én.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló