Három hajókatasztrófát élt túl Violet Constance Jessop



Miss Elsüllyeszthetetlen ott volt az Olympic, a Titanic és a Britannic fedélzetén.Szerencsés csillagzat alatt született Violet Constance Jessop, akiről kislánykorában lemondtak az orvosok, amikor tuberkolózisban szenvedett, ám a lány, csodával határos módon, felépült. Amikor 16 éves korában elvesztette az apját, akkor Violet az anyjával, és a kilencből megmaradt hat testvérével Britanniába telepedett le. 21 éves korában a Royal Mail Line társaság Orinoco nevű hajóján kezdett dolgozni, mint stewardess.

1910-ben a White Star Line társaság Olympic hajón helyezkedett el. 1911. szeptember 20-án az Olympic összeütközött a Hawke hadihajóval. Az Olympic nem süllyedt el, de komoly sérülés érte, ám sikerült eljutna a partra. A balesetben senki sem halt meg, Violet pedig épen és egészségesen léphetett a szárazföldre.


A baleset után a White Star Lin a Titanicra toborzott személyzetet. A kiválasztottak között Violet is ott volt, tehát akkor is, amikor a hajó 1912. április 15-én elsüllyedt. A tragédiában 1514 ember halt meg, de Violet, aki kiérdemelte a Miss Elsüllyeszthetetlen becenevet, nem volt köztük, mert ő helyet kapott a 16. mentőcsónakba.

Amikor Violet beszállt a mentőcsónakba, akkor az egyik tiszt egy kisbabát adott a kezébe, hogy vigyázzon rá, majd az őket kimenekítő Carpathia-n felbukkant a gyerek anyja, aki szó nélkül kapta ki a babát Violet kezéből.


Violet elhivatottságát jól tükrözi, hogy a két tragédia nem vette el a nő kedvét a hajózástól, ugyanis legközelebb a Britannic fedélzetén vállalt munkát. A Britannic a Kea-csatornán futott rá egy aknára, amit a német U-boat helyezett el az útjába. Nem volt kérdéses, hogy a Britannic elsüllyed. Az újabb tragédiában 30 ember vesztette életét, és itt már Violet is majdnem otthagyta a fogát.

A stewardess most nem kapott helyet a mentőcsónakban, ezért kénytelen volt leugrani a fedélzetről. A vízbe érkező Violet a hajó gerince alá szorult és a fejét is beverte, ám a szerencse megint megmentette az életét.

Évekkel később, amikor a nőt folyamatos fejfájás kínozta, felkeresett egy orvost, akitől megtudta, hogy betört a koponyája. Violet később azzal viccelődött, hogy biztos a vastag haja miatt élte túl a balesetet.

Violet a három hajóbaleset után is folytatta a karrierjét. A nő otthagyta a White Star Line-t, hogy a Red Star Line-nál kezdjen dolgozni. Innentől kezdve nem érte több katasztrófa, viszont cserébe kétszer is körbeutazhatta a világot.


A második világháború után a 61 éves Violet nyugdíjba ment Suffolkban. Évekkel később arról mesélt az egyik barátjának, hogy egy viharos éjszakán valaki felhívta, és arról a csecsemőről érdeklődött, akinek az életét a Titanicon mentette meg.

Amikor Violet közölte, hogy ő vigyázott a babára, akkor az idegen annyit mondott, hogy „én voltam az a baba”, majd nevetett és letette a kagylót. A nő egyik barátja, John Maxtone-Graham szerint csak néhány falubeli gyerek szórakozott, de Violet azt állította, hogy John előtt soha senkinek sem mesélt arról, hogy egy csecsemőre kellett vigyáznia a Titanic tragédiájakor.

A dokumentumok szerint a 16. mentőcsónakban csak egy kisbaba volt, Assad Thomas, akinek az anyja Edwina Troutt volt. Violet szerencsés élete 1971-ben ért véget, amikor 84 évesen, szívelégtelenségbe meghalt.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló