A történelem legfurcsább véletlen egybeesései



Előrelátta a holdra szállást Verne, Robertson pedig a Titanic elsüllyedésre kísértetiesen hasonló történetet írt.Ki tudja, hogy miért, de néha előfordul, hogy egy-egy történelmi eseményről kiderül, hogy azt már korábban megjósolta valaki, aki nem biztos, hogy az illető látnok volt, ugyanis nem egyszer egy íróról derül ki, hogy valamelyik regényének cselekménye kísértetiesen hasonlít arra, ami évekkel később a valóságban is bekövetkezett.

Ilyen előre megírt jelentős történelmi esemény volt az, hogy az Egyesült Államok nukleáris fegyvert fejleszt ki, vagy az, hogy a Titanic jéghegynek ütközik, majd elsüllyed, ám ez csak kettő a következő megdöbbentő véletlenek sorából.

Nostradamus előre figyelmeztetett a nagy londoni tűzvészre: IX. Károly király udvari orvosa, aki képzett csillagász és asztrológus volt, minden év elején előkerül, hogy megtudjuk, hogy mit jósolt az adott esztendőre, ugyanis már nem egy jövendölése vált valósággá.

Nostradamus az angol történelem egyik legszörnyűbb tragédiáját is megjósolta, amikor ezt írta: „A tűz a londoniak vérét égeti meg a 66-os évben.”

A nagy londoni tűzvész 1666-ban következett be, és több ezer ember életét követelte.

Robert Heinlein megjósolta a hidegháborút: Az amerikai írónak köszönhetjük a „Nem megfelelő megoldás” című művet, amelyben olyan Egyesült Államokat keltett életre, amely elsőként fejlesztett ki egy nukleáris fegyvert, és az USA volt az egyetlen szuperhatalom, amely arra sarkallt más nemzeteket, hogy ehhez hasonló bombát hozzanak létra.

A rövid történetet 1940-ben írta meg Heinlein. Ebben az időben az Egyesült Államok még nem gondolkodott azon a lehetőségen, hogy nukleáris fegyvert vessenek be, ám a hidegháborúban (1947-1991) pontosan ez történt. Lehet, hogy valaki a történetből merített ihletet, vagy csak a véletlen művéről van szó?

Jeane Dixon tudta, hogy Kennedy-t megölik: Az asztrológus akkor vált híressé, amikor előre megjósolta, hogy meg fogják ölni John F. Kennedy amerikai elnököt. Dixon pontos előrejelzései miatt a korábbi First Lady, Nancy Reagen gyakran fordult hozzá tanácsért, amikor Ronald Reagen volt az amerikai elnök.

Megjósolták, hogy elsüllyed a Titanic: 1898-ban írta meg Morgan Robertson „A Titan végzete” (Futility or the Wreck of the Titan) című történetét, ami hátborzongatóan emlékeztet a Titanic végzetére.

A rövidre szabott történetben az író pontosan kifejtette, hogy a világ legnagyobb hajója nekiütközik egy jéghegynek, majd elsüllyed. Tizennégy évvel később a kor legnagyobb hajója, a Titanic elindult az első útjára, ami egyben az utolsónak bizonyult, ugyanis jéghegynek ütközött, majd az Atlanti-óceán fenekére süllyedt.

Verne tudta, hogy az Apollo a Holdon landol: Jules Verne közel egy évszázaddal az Apollo 11 küldetése előtt megírta az „Utazás a Holdba” című regényét. A történetben egy Floridából kilőtt „rakéta” a Holdon landolt. Verne az űrhajó nevét és az utasok számát is pontosan eltalálta.

Nostradamus megjósolta Diana hercegnő halálát is: A francia látnoknak rengeteg jóslata volt a jövőre nézve. Amikor Nostradamus azt jósolta, hogy „Diana életét fogja veszteni”, akkor az adott korban senki sem tudta, hogy kiről lehet szó. 1997-ben a walesi hercegnő, Károly herceg felesége, Diana egy autóbalesetben vesztette életét, tehát nem kizárt, hogy a próféta Diana hercegnő halálát jósolta meg.

(Forrás: femcafe.hu)

 

Ajánló

Ajánló