Elegük van a nudistákból a Machu Picchu őreinek



A felelőtlen turisták hatalmas károkat okoznak a történelmi nevezetességekben.Több száz éves szobrokat törnek ripityára, háborúkat átélt épületeket firkálnak össze és kisállatok halálát okozzák azok a turisták, akik képtelennek normális emberként viselkedni, mert azt hiszik, hogy nekik mindent szabad, ám ennek gyakran komoly büntetés a vége.

Aki letörte egy 600 éves szobor ujját: A firenzei Museo dell'Opera del Duomóban egy 55 éves amerikai orvos arra volt kíváncsi, hogy egy 600 éves szobornak, vagy neki van-e nagyobb keze. A méregetés közben az orvos letörte a műemlék egyik ujját. A hatóság azonnal letartóztatta a férfit, annak felesége és gyerekei szeme láttára.

A szobortörő szelfiző: A lisszaboni Rossio pályaudvaron, a boltívek metszéspontjában egy üres fülke emlékeztet arra, hogy régen egy XVI. századi, Dom Sebastiao királyt ábrázoló szobor állt ott. A szobrot egy turista törte össze, amikor úgy megpróbált felmászni rá. A földre zuhant szobor ripityára tört.

Múzeumból a börtönbe: 2012-ben a londoni Tate Modernben őrzött, Mark Rothko „Black on Maroon” című festménye esett áldozatául egy barbár turistának, aki a több milliót érő alkotásra azt firkálta, hogy „A Potential Piece of Yellowism”. Ennek a feliratnak nincs semmi értelme, viszont a turistát 2 évre börtönbe csukták érte. Nagyjából ugyanennyi idő kellett a festmény restaurálása is.

Akik egy bölényborjút tettek a csomagtartójukba: Egy család a Yellowstone-ban kirándult, amikor találtak egy kisbölényt, akiről azt hitték, hogy fázik, ezért a fűtött kocsi csomagtartójába tették és elvitték a parkőrhöz. Ez nagy butaság volt, mert az eset után a csorda nem fogadta vissza a borjút, akit el kellett altatni. A felelőtlen turistákat letartóztatták és pénzbírsággal büntették őket.

A Colosseumban graffitizők: A turisták különösen szeretik összefirkálni a Colosseumot, amin állítólag az időszámításunk szerinti XIX. századból származó monogramok is láthatóak. 2014-ben egy orosz turista 20 ezer eurós bírságot kapott, mert össze akarta firkálni a történelmi nevezetességet.

Aki hazavitte az egyik szobor fülét a Húsvét-szigetekről: A Húsvét-szigetek híres a hatalmas szobrainak egyikének hiányzik a fülcimpája. Ennek oka, hogy egy finn turista úgy gondolta, hogy annál jobb emléket nem is vihetne haza, ezért letörte. A rendőrség letartóztatta rongálót, akinek 18 ezer dollárt kellett kifizetnie az ostobaságáért.

Auschwitz barbárjai: Rengeteg turista az egykori foglyok ágyára graffitizik az auschwitzi haláltáborban, ahonnan kisebb tárgyakat is el szoktak lopni. Antoni Dudek, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének igazgatósági tagja a következőt mondta ezekről a turistákról: „Ez nem csupán vandalizmus, mert az a buszmegállókkal történik. Ez barbarizmus.”

Bogdan Bartnikowski, egykori auschwitzi fogoly annyit mondott az esettel kapcsolatban, hogy szerinte, ha itt lettek volna haláltól rettegve ezek a turisták, akkor nem akarnák ilyen buzgón az ágyakba karcolni a nevüket.

A Machu Picchu nudistái: A perui hatóságok nem tudják, hogy miért olyan népszerű a nudisták körében Machu Picchu, de az biztos, hogy most már nagyon elegük van abból, hogy az emberek nem képesek magukon tartani a nadrágot.

A romvárosnál annyira eldurvult a helyzet, hogy rá kellett írni a belépőjegy hátuljára, hogy csak ruhában szabad megnézni a romvárost. Az őrök azt fontolgatják, hogy beszüntetik az egyéni látogatást, és csak hivatalos idegenvezetővel lehet bejárni a területet, mert akkor lesz, aki figyel arra, hogy a turisták ne vetkőzzenek le.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló