Az állatok sokkal jobban harcolnak, mint az emberek



Miben tesznek túl az állatok az emberiségen?Szeretjük azt hangoztatni, hogy az emberiség a teremtés koronái, ám nagy hiba lenne azt feltételezni, hogy nincs semmi, amiben az állatok ne lennének jobbak nálunk, ugyanis legalább kilenc dolgot fel lehet sorolni, amiben alaposan alulmaradunk velük szemben.

Alkalmazkodás: Az emberek jó része ugyan képes alkalmazkodni a változó körülményekhez, mégis ebben nagyon sokat segítenek a gépek és az építmények. Ezzel szemben az állatoknak nem volt más választása, mint az, hogy az évmilliók alatt alkalmazkodjanak.

Erre jó példa az, amikor egy Dél-Afrikában élő állat többé nem érte el a táplálékot, ezért az állat nyaka idővel megnyúlt, hogy végül azzá váljon, aminek ma ismerjük, zsiráffá. A repülés is jól mutatja, hogy az állatok mennyivel jobban alkalmazkodnak, hiszen ezzel nagy csoportokban képesek hosszú távolságot megtenni a madarak.

Harc: Elég csak megnézni a híradót, hogy lássuk, az emberiség tud harcolni, ám az állatoknak napról napra meg kell küzdeniük az életben maradásért, ami miatt egyre különlegesebb megoldásokat találnak ki. A polip például tintát lövell ki a támadójára.

Kommunikáció: A púpos kabócák a fák nedvét szívogatják, amit képesek mézharmattá alakítani. Ezt a mézharmatot sok gekkó imádja. Amikor egy gekkó találkozik egy kabócával, akkor a feje rezegtetésével kérhet tőle mézharmatot. Valószínűleg a kabóca azért adja oda a mézharmatot, hogy a gekkó inkább azt egye meg, és ne őt.

A hangyák feromonokat használnak a védekezésre. Amikor egy hangyát támadás ér, akkor az a megfelelő illatanyag kibocsátásával vészjelzést küld a többi hangyának.

Intelligencia: A postagalamboknak nem kell GPS ahhoz, hogy 1770 kilométerről is hazataláljanak. A madarakat ebben a csőrükben található „fémszerkezet” segíti, ugyanis ezzel meg tudják határozni a földrajzi helyzetüket a föld mágneses mezőjéhez képest.

Az elefántokat is intelligensebbek az embereknél, hiszen ők illatok alapján azonosítják be a családjukat, de arra is képesek, hogy a szagok és az öltözék színe alapján kiderítsék, hogy mekkora fenyegetést jelent rájuk nézve egy ember.

Erő: Messze nem az ember a legerősebb élőlény a bolygón, hiszen az apró rovarok is túltesznek rajtunk. A ganajtúró bogár a saját súlyának az 1141-szeresét képes elbírni. Ezzel csak akkor versenyezhetnénk, ha 73 ezer kilót bírnánk el. Az afrikai elefánt 9000 kilogrammot képes elcipelni a hátán.

Termelékenység: Sok ember nem a szorgalmáról híres. Aki ez alól kivétel, arra joggal mondhatjuk, hogy szorgalmas, mint a méh, mert a kaptárban maradó dolgozó méhek éjjel-nappal szorgoskodnak.

A hangyák is nagy munkabírású teremtmények, ami mellett szervezettek is, hiszen mindegyik hangyának megvan a saját feladata, ráadásul csak napi 4-5 órát alszanak, de azt is több száz nagyon rövidke pihenőre felosztva.

Látás: Ha az állatokhoz hasonlítjuk az emberiséget, akkor rövidlátóak vagyunk, hiszen például a sasok látása sokkal élesebb. A legjobb sas nyolcszor, a legvaksibb négyszer jobban lát, mint az emberek. A becslések szerint a sas 5 kilométerről is képes meglátni egy nyulat.

Sebesség: Usain Bolt sebességrekordja 44,72 km/h. A gepárd 3 másodperc alatt képes ennek a duplájára gyorsulni. A vándorsólyom csúcssebessége 355 km/h.

Hallás: A denevérekről általában az jut az eszünkbe, hogy rossz a látásuk, ám ezt rendkívül jól ellensúlyozzák az élet hallásukkal, ami sokkal jobb, mint az embereké. A tájékozódáshoz a visszaverődő hanghullámokat használják fel.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló