Észak-Koreában tilos karácsonyfát állítaniTizenhat dolog, amit betiltottak a kelet-ázsiai diktatúrában.Elzárt és különös világ Észak-Korea, amelynek diktátora a folyamatos rakétakísérletekkel rémisztgeti az embereket, akiknek a figyelme félelemből vagy kíváncsiságból irányul a kelet-ázsiai ország felé.

Észak-Koreában az embereknek szigorú szabályok szerint kell élniük, amihez hozzátartoznak azok a tilalmak is, amelyek számunkra őrültségnek hangoznak, mert a mi életünkben természetes, hogy például olyan frizurát vágatunk, amilyet akarunk, óvszerrel védekezünk, vagy télen karácsonyfát állítunk.

Íme egy lista azokról a dolgokról, amiket Észak-Koreában tiltanak.

Wi-Fi és nemzetközi hívások: Észak-Koreában 15 milliós lakosságából csak közel egymillió embernek van mobiltelefonja. Külföldre senki sem telefonálhat, ezért a turistákra meg kell venniük azt a SIM kártyát, amivel külföldre indíthatnak hívást.

Nyugati újságok: Az észak-koreai propaganda betiltott mindenféle külföldi médiát.

Ingatlan: 2016-ban enyhítettek ezen a törvényen, mégis Észak-Koreában minden föld és ingatlan kizárólag a kormány tulajdona. Ez azt jelenti, hogy szinte képtelenség házakat és lakásokat venni vagy eladni.

Coca-cola: Az Észak-Koreára kivetett szankciók miatt nehéz Coke-hoz jutni az országban. Állítólag néhány drágább phenjani boltban még található a Kínában gyártott kóla.

Óvszer: A születésszabályozás minden eszközét tiltják a diktatúrában.

Apple: Észak-Koreában tilos a modern high-tech eszközök árusítása. Az Apple iPad használta helyett az országban inkább kifejlesztették a saját tablet PC-jüket.

Külföldi nyaralás: Az észak-koreaiak nem mehetnek külföldi nyaralásra. Ez az emberi jogok durva megsértése, ám valószínű, hogy a diktatúra állampolgárai erről nem tudnak.

Frizurák: Észak-Korea diktátora 18 frizurát engedélyezett a nőknek, míg a férfiak 15 frizura közül választhatnak. A hajfestés szigorúan tilos.

Tisztasági betét és tampon: Az Észak-Koreában élő nők régimódi, hagyományos eszközöket használnak azokon a napokon, ugyanis az diktatúrában tilos a tampon és az egészségügyi betét használta.

A nyugati divat: Észak-Korea diktátora tiltólistára tette a farmert és minden nyugati stílusú ruhát a Kínával határos két régióban. Erre azért volt szükség, mert Phenjan attól fél, hogy a nyugati kultúra átáramlik hozzájuk Kínából.

Karácsonyfa: Észak-Korea ateista ország, ezért minden vallási tevékenységet betiltottak.

Koncertjegyek: Nagyon kevés külföldi bandának adnak fellépési engedélyt Észak-Koreában. Ezt legutóbb a Laibach nevű szlovén banda kapta meg. A kelet-ázsiai országban élők csak a helyi zenekarok fellépésére mehetnek el.

Kábeltévé: Észak-Koreában rendkívül szigorú a cenzúra, ezért csak négy hivatalos tévécsatornát lehet fogni.

Sportkocsik: Az ENSZ és az Európai Unió szankciói miatt szinte lehetetlenné vált a luxustermékek és sportautók beszerzése Észak-Koreában.

Designer cipők: Észak-Koreában biztos, hogy senki sem tud Manolo Blahkinst vásárolni. Designer cipők csak a Kínával szomszédos régiókban vannak, de ott is csak elvétve.

Starbucks: Nemrég bejárta a világhálót egy kép, amelyen egy Starbucks-pohár és egy észak-koreai propagandaplakát volt látható. Később kiderült, hogy csak egy vicces kedvű, Koreába látogató turista készítette a fotót, ugyanis Észak-Koreában hiába keresnénk Starbucksot.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló