2025-ben avathatják szentté Carlo AcutistA 15 éves korában elhunyt fiú lehet az első szent, aki szeretett videójátékozni.A Vatikán bejelentette, hogy szentté avatják a 2006-ban, 15 éves korában, leukémiában elhunyt Carlo Acutist, aki az első olyan szent lesz, akiről köztudott, hogy szeretett videójátékozni. A katolikus egyház azonban nem azért döntött a szentté avatás mellett, mert Acutis gamer volt.

Acutis 2001-ben született Londonban, majd hamarosan Milánóba költözött a családjával. A fiú hithű katolikusként nőtt fel, gyakran vállalt önkéntes munkát. Többek között segített a hajléktalanoknak, összeszedte a szomszédságában a szemetet és dolgozott a közeli templomban.

A videójátékok esetében játszott a Halóval, Marióval és Pokémonnal. Ezzel kapcsolatban Acutis édesanyja elmondta, hogy amikor a fia vett magának egy PlayStationt 8 éve korában, akkor csak heti egy órát játszott, ugyanis attól félt, hogy függőséget fog okozni nála. Acutis értett a modern technológiához, és készített egy honlapot, amelyen a katolikus csodákat dokumentálta. Emiatt sokat Isten influenszere néven emlegették.

A szentté avatás folyamata általában sok évig vagy évtizedekig tart, de Acutis ügyét felgyorsította, hogy népszerű a fiatal katolikusok körében. A kanonizációs folyamat, amihez legalább öt évet kell várni, már 2012-ben, hat évvel a fiú halála után megkezdődött.

2018-ban tiszteletreméltónak, majd 2020-ban boldognak kiáltották ki Acutist. Az utóbbi esethez már az is kellett, hogy neki tulajdonítsanak egy csodát. Ez a csoda egy beteg brazil fiút érintett, ugyanis állítólag azt követően gyógyult meg, és kezdett normális ételeket enni, hogy az anyja Acutishoz imádkozott.

Ahhoz, hogy valakit szentté avassanak, már két csoda kell, ami Acutis esetében meg is történt, ugyanis egy lány azután épület fel a fejsérüléséből Costa Ricán, hogy az anyja Acutis sírjánál imádkozott.

A katolikus egyház valószínűleg 2025-ban avatja szentté Acutist.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló