Skandináv legendák



Félelmetes történet északról.A lelkész felesége – Dánia: A dán legenda egy lelkész feleségéről szól, aki nem akart gyereket, ezért egy boszorkány segítségét kérte, aki hét követ adott a nőnek azzal az utasítással, hogy dobja azokat egy tóba, ezzel megelőzve a gyermekáldást.

Ezt követően az asszony úgy gondolta, hogy nincs mitől félnie, az élete normálisan folytatódott, ám a lelkész észrevette, hogy a feleségének nincs árnyéka, tehát valami szörnyűt tett. A lelkész megpróbálta kideríteni, hogy miről van szó, de a nő nem mondott semmit.

A férfi kidobta a nejét, majd közölte a közösséggel, hogy senki se fogadja be. A nő elhagyta a falut, és talált egy másik lelkészt, aki megengedte az asszonynak, hogy éjszakára nála maradjon, valamint adott neki egy könyvet, azzal az utasítással, hogy a nő senkinek sem adhatja oda, hiába fogják sokan kérni.

Az éjszaka során az asszonyt gyerekek kísértették, de ellenállt nekik, úgyhogy reggelre megbocsájtást nyert. Amikor a lelkész közölte, hogy a nő másnap meg fog halni, akkor az asszony visszament a régi falujába, hogy utoljára találkozzon a férjével, de senki sem fogadta be. Végül valaki mégis beengedte a házába, aminek a tűzhelye mögött a nő meghalt.

Karácsonyi szellemek – Svédország: Egy fiatal nő karácsonyi misére igyekezett. Útközben a lány összetalálkozott két boszorkánnyal, akik meg akarták ölni, de nem tudták bántani, köszönhetően a zsebében tartott keresztnek.

A nő megérkezett a templomba, ahol leült, majd azt hallotta, hogy egy hang azt állította, hogy odakint megölhették volna, de az életét végül megkímélte az, hogy a keresztapja a templomban dolgozik, de a veszély még így sem múlt el.

A nő ekkor észrevette, hogy körülötte mindenkit lefejeztek. Azonnal kirohant a szabadba, ahol szellemeket látott. Az egyik megragadta a fátylát, de a lánynak sikerült kiszabadulnia és elmenekülnie. A szellemek darabokra szaggatták a fátylat, a nő pedig tudta, hogy őt is széttéphették volna.

Kitta Grau – Svédország: Kitta Graut borzalmas nő volt, aki ismerte és tegezte az ördögöt, aki kissé tartott Kittától. A legenda szerint az ördög viszályt próbált szítani egy friss házaspár között, de nem járt sikerrel.

Kitta jól kinevette az ördögöt, majd közölte, hogy megoldja a dolgot, ha cserébe kap egy szép pár cipőt az ördögtől. Kitta az egyesség megkötése után azt mondta a feleségnek, hogy úgy tisztíthatja meg a férjét a gonosztól, ha megborotválja az arcát.

Később Kitta a férjnek azt hazudta, hogy a felesége el akarja vágni a torkát. A férfi nem hitt az ördögi nőnek, ám a feleség megpróbálta leborotválni az alvó férj arcát, aki felébredt, és az hitte, hogy a neje meg akarja gyilkolni. Kitta megkapta a cipőt.

A Leirubakki szellem – Izland: A legenda alapját egy létező hajó adja. A Gothenborg az 1700-as években elsüllyedt, de 170 embert sikerült kimenteni, ám a szakács éhen halt. Őt egy évszázaddal később két ember véletlenül visszahozta a túlvilágról.

Amikor a rémtörténet szerint a szakács kisétált a földből, akkor a két rémült férfi elmenekült a temetőből, ám egyiküket a halála napjáig kísértette a szellem, aki akkor is követte a férfit, amikor az Leirubakkiba költözött, ezért nevezték el Leirubakki szellemnek. Az izlandiak szerint a szakács a mai napig a környéken kószál és halálra rémíti az embereket.

(Forrás: bizzarium.com)

Ajánló

Ajánló