Magyar kutató találta fel az intelligens kést



Háromdimenziós nyomtatás, robotok és más megoldások terelhetik új irányba az orvostechnológiát.Intelligens késsel végzett műtétek: Büszkék lehetünk, hiszen egy magyar kutató, Takáts Zoltán találta fel az iKnife eszközt, avagy az intelligens sebészkést, esetleg onkokést, ami minimálisra csökkentheti a rákos sejtek visszamaradásának kockázatát.

Az eszköz segítségével a sebész átvizsgálhatja a kérdéses területet, nagyon gyorsan beazonosíthatja a tumor kiterjedését és jellegét.

Gyorsabb klinikai kísérletek: A Harvardi Egyetem volt a világon az első, aki Organs-on-Chips technológiát, emberi sejteket modellező mikrochipeket használ. A technikai megoldás lehetővé teszi a különféle gyógyszerek és gyógyszeralapanyagok sokkal gyorsabb és precízebb klinikai tesztelését, ráadásul ezzel az állatkísérletek is megszűnhetnek a jövőben.

A 3D-s nyomtatás forradalmasítása az orvostudományban: A kórházak csak elvétve, főleg kisebb plasztikai műtétek esetében, alkalmazzák a háromdimenziós nyomtatást, pedig ezzel az implantátumok beültetése, végtagpótlás is megoldható lenne.

Az e-NABLE Community éppen ezért arra motiválja az embereket, hogy nyugodtan használják a különféle 3D-s nyomtatással létrehozott művégtagokat, amelyeknek elkészítéséhez videós oktató- és tájékoztatóanyagokkal nyújtanak segítséget.

Holografikus anatómia: A Microsoft fejlesztette ki azt a HoloLens elnevezésű eszközt, aminek lényege, hogy digitális információkat jelenítsen meg a látott kép fölé. Ez a megoldás egyfelől a jövő orvosképzésében, az anatómia tanulásában lehet nagy segítség, másfelől a sebészek úgy láthatnak bele a páciens bőrébe, csontjába, hogy nem kell ahhoz felnyitni a hasfalat, mellkast.

Adatbirtoklás: Az egészségügyi szenzorok, ruházat és hordozható diagnosztikai eszközök meg fogják könnyíteni az adatokhoz való hozzáférést, ez pedig sokat javíthat az egészségügyi szolgáltatások hatékonyságán.

Képalkotó technológia a pontosabb diagnózis felállításához: A hagyományos röntgent és MRI vizsgálatot válthatja fel a forradalmian új radiológiai gépezet, ami sokkal pontosabb és a megbízhatóbb eredményt produkálhat. A kutatók egy olyan szkenneren dolgoznak, amely azonnal észleli a károsodott, sérült és beteg területeket, biomarkerek ad meg, valamint kórismeretet állít fel.

3D-ben nyomtatott gyógyszerek: Lehetséges, hogy eljön az a nap, amikor otthon vagy kórházban kinyomtathatóvá válnak a szükséges gyógyszerek. Természetesen ez bionyomtatási technológiát és szabadalmaztatott molekulákat jelent.

A hagyományos gyógyszereket általában préseléssel és formába öntéssel alakítják ki. Ezzel szemben a bionyomtatás rétegről rétegre, összepréselés nélkül, készíti a kapszulát. A vékony rétegek gyorsabban oldódnak, ezért a szervezet is gyorsabban képes feldolgozni a hatóanyagot, ami nem egyszer életmentő lehet.

Egészségügyi robotok: Már használják a TUG-robotokat, amelyek képesek még a 450 kilót nyomozó kórházi felszerelések mozgatására is. Egy másik műszaki asszisztens, RIBA, a barátságos ápolónő robot, ami parancsra emeli ki a beteget az ágyból, kerekes székből, hogy áthelyezze egy másik helyre.

Nyomtatott szervek: A 3D-s bionyomtatás lehet a megoldás a transzplantálható szervek hiánypótlására. A tudósoknak már sikerült olyan biokompatibilis anyagokat és sejteket nyomtatniuk, amelyeket az élő szövetek előállítására használhatnak fel.

Google kontaktlencse: A Google találmánya a cukorbetegek életét könnyítheti meg, ugyanis ez a kontaktlencse a könnyből állapítja meg a vércukorszintet.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló