Tévedésből ölhették meg az archeológust



Megoldatlan bűncselekmények a történelemből.A vasvillás gyilkos: Brutális gyilkosság áldozatává vált a 74 éves Charles Walton, akit az angliai Quintonba öltek meg 1945 Valentin napján. A vizsgálatok során kiderült, hogy az öregúr több bordája eltört, a torkát pedig a saját vágóhorgával vágták el.

A nyomozást Robert Fabian vezette, aki egy Alfred Potter nevű férfit gyanúsított Walton megölésével. Potter azon a farmon volt intéző, ahol Walton dolgozott. Potter ellentmondó vallomásokat tett arról, hogy mit csinált és beszélt-e az áldozattal a gyilkosság napján, ám nem találtak betonbiztos bizonyítékot arra, hogy ő a tettes.

Walton megölésével kapcsolatban egyesek boszorkányságot gyanítottak a háttérben. Elterjedt például az a pletyka, hogy keresztet karcoltak az áldozat mellkasára, ezért Walton boszorkányok áldozata lehetett, vagy ő maga volt boszorkány, akit az ölt meg, akit elvarázsolt.

Az összekevert archeológus: Egy amerikai archeológus csapat tagja volt Herbert Fletcher DeCou, aki 1914-ben utazott a líbiai Cyrene-ben, hogy a társaival feltárjanak egy ókori görög várost. Március 11-én az expedíciót vezető Richard Morton arról értesült, hogy megölték az ásatás felé tartó DeCou-t.

A szemtanúk vallomása szerint három arab a fal mögött bujkálva várta a michigani tudóst, akit azonnal lelőttek, amikor hozzájuk ért, majd a tettesek lóháton elmenekültek. A legtöbben úgy gondolják, hogy nem DeCou volt a valódi célpont, mert a merénylők egy magas státuszú amerikait akartak megölni, de összetévesztették DeCou-t Mortonnal.

A nemesember halála: Cangrande della Scalla több városállamot meghódított, de Trevisio bevétele után rosszul lett, néhány nap múlva pedig meghalt. 2004-ben a modern boncolás eredményeként derült ki, hogy 700 évvel ezelőtt valaki megmérgezte az itáliai nemest, veronai uralkodót.

A régi beszámolókban azt állították, hogy Cangrande della Scalla egy szennyezett forrásból ivott a rosszulléte előtt. A modern vizsgálatok során mintát vettek az elhunyt beléből és székletéből, amelynek vizsgálata gyűszűvirág jelenlétét mutatta ki.

Az, hogy valójában mi történt, aligha fog kiderülni, de a történészek szerint a legvalószínűbb gyanúsított II. Mastino, Cangrande unokaöccse, aki a nagybátyja halála után trónra került.

A vénkisasszony megölése: Oscar Slatert ítélték el a 83 éves glasgowi vénkisasszony, Marion Gilchrist megöléséért. A Németországba emigrált, zsidó gyanúsítottat először ki akarták végezni, de később életfogytiglanra módosították az ítéletet. Slater 19 évet töltött a rácsok mögött, majd szabadon engedték.


A gyilkossági ügyben John Thompson Trenchet detektív nyomozott, ő pedig 1914-ben elárulta, hogy egyes bizonyítékokat visszatartottak, mert az áldozat családja ezt kérte. A detektívet kirúgták és meghurcolták. Ma az a feltételezés él, hogy valamelyik rokona ölhette meg a nőt.

A háborús hős halála: A történészek a mai napig értetlenül állnak George „Colvos” Colvocoresses 150 évvel ezelőtti halála előtt. A polgárháborús hőst 1972-ben lőtték agyon a nyílt utcán a connecticuti Clinton Streeten.

Colvocoresses New Yorkba készült és eltűnt a nála lévő 8000 dollár. A gyilkosságot sokan magukra vállalták, ám senkire sem sikerült rábizonyítani, hogy tényleg ő lenne a tettes. A nyomozás során az is felmerült, hogy Colvocoresses öngyilkosságot követett el.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló