Csak néhány hónapig létezett Azawad



Országok, amelyeknek nem sikerült megőrizniük a függetlenségüket.A törtélem során rengetegszer át kellett rajzolni a térképeket, hiszen a háborúk, hódítások során új országok jöttek létre, vagy éppen régiek szűntek meg. Ebben a folyamatosan változó világban akadnak államok, amelyeknek régóta sikerült megőriznünk a függetlenségüket, így például Franciaországnak, ám arra is szép számmal akad példa, hogy egy ország csak néhány hónapig létezhetett.

Tanganyika (1962. december 9. – 1964. április 26.): A németek egy helyi német vállalat elleni lázongás ürügyén tudták átvenni az irányítást az ország felett. Az első világháborút követően a terület Tanganyikai Terület néven került brit fennhatóság alá. Német Kelet-Afrika többi részét a belgák kapták meg.

1962-ben a britek több gyarmatuknak, köztük Tanganyikának, felajánlották a függetlenséget, ami nem tartott sokáig, mert a kormányzat úgy határozott, hogy Tanganyika egyesül Zanzibárral. Így jött létre Tanzánia.

Azawad (2012. április 6. – 2012. július 12.): Észak-Mali lakói fellázadtak a kormány ellen, majd kikiáltották a függetlenségüket, amit sok ország nem ismerte el. A jól kiképzett és felfegyverzett felkelők egy olyan iszlám államot akartak létrehozni, ahol a saría törvényei szerint éltek volna, de 2012 júliusára sikerült kiűzni a felkelőket az utolsó menedékük, Ansogo falai közül is.

A hawaii átmeneti kormány (1893. január 17. – 1894. július 4.): David Kalakua király 1891-be bekövetkezett halála után a húga, Lili'uokalani vette át a trónt, ám 1893-ben puccsot követtek el ellene, amiért meg szerette volna erősíteni a sziget bennszülötteinek uralmát.

A szigeten élő és komoly érdekeltségekkel rendelkező fehér üzletemberek azt akarták, hogy a szigetországot annektálja az USA. A cél érdekében felkelést szítottak a királynő ellen. A Hawaii Köztársaság 1894-ben alakult meg, de csak annyi időre, amíg megakadtak az annektálási törekvések.

Belgiumi Egyesült Államok (1790. január 11. – 1790. december 2.): A Németalföld déli (korábban a spanyol Habsburgok által uralt) tartományait tömörítette össze a Belgiumi (vagy Belga) Egyesült Államok.

Az 1789-es párizsi forradalom során felkelés tört ki a németalföldi tartományokban, mert a nép nem értett egyet II. József orosz főherceg, a német-római császár központosító, egyházellenes intézkedésével.

A konzervatív Statists („függetlenségpárti”) csoport összefogott a progresszív Vonckists párttal (melyet vezetőjéről, Jan Frans Vonckról neveztek el). A felkelőknek több várost is elfoglaltak, majd 1790 januárjában kikiáltották a függetlenségüket.

A Belgiumi Egyesült Államok közel egy évig jól működött, de egyik másik ország sem ismerte el. A szétesést a két csoport ellenségeskedése és a II. József halála után hatalomra kerülő II. Leopold sikeres katonai akciói okozta.

Kárpát-Ukrajna (1939. március 15. – 1939. március 16.): 1939. március 15-én kiáltotta ki a Volosin-kormány Kárpát-Ukrajna függetlenségét Ukrajna délnyugati csücskén, ám rögtön másnap megszűnt, ugyanis a magyar hadsereg visszafoglalta a területet. A Vosin kormány tagjai elmenekültek. A terület (Ruszinföld) először a Szovjetunió, majd a rendszerváltás után Ukrajna részévé vált.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló