Bizarr tények a Lupercalia-ról



Ismerd meg az eredeti Szent Valentin napot!Megölték a kölyökkutyákat: Az eredeti Valentin-napon két kecskét és két kölyökkutyát is feláldoztak Rómában, ám rejtély, hogy miért. Erre kereste a választ nagy filozófus, Plutarkhosz is.

Először arra gondolt, hogy a görögöktől átvett szokás. Később már arra gondolt, hogy a Lupercalia etimológiája miatt áldozták fel a kölyköket, mert a lupus „farkas”, és az arcere „távol tart” kifejezésből származik, tehát a papok az istenek védelmét kérhették az áldozatokkal.

A vérrel-tejjel felkent fiúk esete: Az eredeti ünnepen két fiatal nemes fiút bevittek a barlangba, ahol a papok a késükkel megérintették a fiúk fejét, hogy vérrel fessék be, majd tejbe merített gyapotot dörzsöltek a fiúk fejéhez. Ezután szándékosan nevetniük kellett. A szertartás végén a fiúknak le kellett vetkőzniük, hogy kecskebőrből készült holmit vegyenek fel.

Szexpartnerek kisorsolása: Róma egyes részein úgy akartak rásegíteni a termékenységre, hogy a fiatal nők és a férfiak agyagtáblákra írták a nevüket, majd üvegekbe tették azt. Ezt követően párokat sorsoltak ki, akiknek együtt kellett tölteniük a fesztivált.

A sérelmek eldalolása: A Lupercalia dalainak szövege idővel elveszett, de néhány leírásból kiderült, hogy sokuk trágár ének volt és szexuális kalandokat meséltek el, de arra is akadt példa, hogy a szomszédok dalban mondták el egymásnak a sérelmeiket, vagy a másik magánéleti titkokat.

Szíjjal ütötték a hölgyeket: A források szerint a meztelen, nemes férfiak olajjal kenték be magukat, majd végigfutottak a városon. A „ceremónia” célja az volt, hogy a férfiak szíjjal náspángolták el a nőket, hogy azok ettől termékenyebbek legyenek. Ezeket a szíjakat „februare”-nak nevezték, és innen ered a hónap elnevezése.

Julius Ceasar és a Lupercalia: Állítólag a 44. Lupercalia ünnepen Marcus Antonius, felajánlotta az aranykoronát, tehát képletesen a hatalmat, Julius Ceasarnak, de ő visszautasította. Ha minden igaz, akkor mind a ketten részt vettek a szokásos ünnepen, így a metelen futáson is.

Igazából Lupercus isten ünnepe: A rómaiak csak később kezdték ünnepelni a Faunust, ugyanis ők eredetileg Lupercalia Lupercus isten ünnepét tartották, amit a Luperci papok a Lupercal barlangban rendeztek.

A Luperci papok tizenketten voltak, és eredetileg Romulus alapította őket, annak a farkasnak az emlékére, amely őt és az ikertestvérét szoptatta a Palatinus egyik barlangjában, a Lupercalban. Azt valójában a papok sem tudták, hogy honnan ered az ünnep és mit jelképez, mégis tették, amit az elődeik.

Faunus isten ünnepe: Ovidius említ egy mítoszt, ami arról szól, hogy Faunus, az erdők és mezők római kecskebak istene magára öltötte Herkules alakját, hogy így kapja meg Lüdiát, de Herkules felébredt, és félrelökte az istent, aki visszanyerte eredeti alakját. Végül mind csak nevettek, hogy az isten szexuálisan akarta zaklatni Herkules asszonyát.

Ez a mítosz volt az oka, hogy aznap a férfiak meztelenül tisztelegtek az isten előtt, mert a külső és a ruha mindenkit csak megtéveszt.

Kecskepálcikák: A Lupercalia ünnep idején a papok kecskéket áldoztak fel, majd azoknak az egyes darabjait pálcikára húzták, és megsütötték. A Vesta szüzek sós süteménnyel készültek.

Megölték Szent Valentint: Az V. század végén tartották az utolsó Lupercalia-t, ugyanis Gelasius pápa kijelentette, hogy a Lupercalia egy pogány ünnep, tele véráldozattal és a szex dicsőítésével. A Lupercalia-t helyett létrehozták „A Boldogságos Szűz Mária megtisztulásának ünnepét”, amin Szent Valentint ünnepelték.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló