Fény derülhetett a Terra-Cotta hadsereg festésének titkára



Történelmi rejtélyek, amelyeket nemrég sikerült megfejteniük a szakembereknek.A Terra-Cotta hadsereg festése: A 9000 katonából, szekerekből, az első kínai császárból (Qin Shi Huang), lovakból álló Terra-Cotta hadsereget 1974-ben fedezték fel. A megtaláláskor néhány szobron még láthatóak voltak a színes pigmentfoltok és kötőanyagok.

A pigmenteket korábban azonosították, ám a kötőanyag és a Terra-Cotta hadsereg festésének módszere sokáig rejtély maradt. A kínai tudósok most egy speciális lézeres technikával állapították meg, hogy az ősi Qin dinasztia művészei először egy-két réteg, „kínai lakkfából” származó lakkal vonták be a szobrokat, majd polikróm rétegeket, vagy a legtöbb esetben állati ragasztóból készült kötőanyagot használtak.

Barry Troy repülése: 1958. február 25-én a Kanadai Királyi Légierőnél hadnagyként szolgáló William Thomas Barry Troy felszállt egy F2H-3 Banshee repülővel, hogy majd a floridai Mayport-i haditengerészeti légi állomáson leszálljon, ám a 29 éves pilóta útközben eltűnt.

2017-ben, a több, min 100 emberéletet követelő Irma hurrikán után a floridai Hanna Park őrei valami különösre lettek figyelmesek, amikor a törmeléket vizsgálták. Kiderült, hogy egy ejtőernyőre bukkantak, amin az „Lt. (P) Troy” felirat állt, és amit soha nem használtak. Emberi maradványok és jelentős repülőgép darabok nem kerültek elő, emiatt az még mindig rejtély, hogy a hadnagy repülője ugyanott ért-e földet.

Miért halt ki a legnagyobb főemlős: A Gigantopithecus lehetett a Földön valaha élt legnagyobb főemlős, akinek a magasságát 1,8-3 méterre, a súlyát 200-500 kilogrammra saccolják. A szakértők szerint az óriás majom 9 millió évvel ezelőtt élhetett.

Egy német kutatócsapat szerint a növényevő Gigantopithecus vesztét az okozta, hogy nem tudott alkalmazkodni. A fosszíliák tanulmányozásából kiderült, hogy a majom élőhelye az erdőkre korlátozódott, de az erdőkből sok helyen szavanna lett az ázsiai országok területén. A Gigantopithecus nem tudott alkalmazkodni az új lehetőségekhez.

A USS Indianapolis megkeresése: 1945-ben süllyedt el a USS Indianapolis, ami az amerikai haditengerészet történelmének a legtöbb áldozatot követelő esete. A cirkáló titkos küldetés során szállított alkatrészeket a „Little Boy” atombombához Tinianba.

Később csatában vett részt, amelyben egy japán tengeralattjáró megtorpedózta a Fülöp-szigeteknél. A támadás után a hajó 12 perc alatt elsüllyedt, a legénység 1,196 tagja közül pedig csak 316 ember maradt életben.

Az elmúlt 20 évben két expedíció próbálta megkeresni a roncsokat, de ez csak 2017-ben, a modern technikával, sikerült a Csendes-óceán északi részén, 5,500 méter mélységben.

Amerika legrégebbi megoldatlan gyilkosságának megoldása: 1996-ban a régészek egy fiatal férfi csontvázára bukkantak, akinek 400 évvel ezelőtti halála megoldatlan gyilkosság volt egészen 2013-ig, amikor is a törvényszéki régészek azzal álltak elő, hogy egy párbajban lőtték le a férfit, akit azért találtak el a jobb térdén, mert oldalt állt.

A feljegyzések és más bizonyítékok alapján a kutatók arra jutottak, hogy a áldozat neve George Harrison, a gyilkosa pedig Richard Stephens kereskedő. A párbajra 1624-ben kerülhetett sor.

Az eltűnt svájci pár: Marcelin Dumoulin és felesége, Francine 1942. augusztus 15-én a svájci falu, Chandolin melletti réten legeltette a teheneiket, majd 75 évre eltűntek. 2017 júliusában egy zsugorodó gleccser miatt előkerült Marcelin és Francine holtteste. A tudósok szerint a pár beleesett a gleccserszakadékba.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló