5 eset, amikor az X-akták írói a valóságból merítettek ihletet



Sorozatgyilkosok, emberkísérletek, orvosi rejtélyek inspirálták az sorozat alkotóit.Az X-akták nézői általában nem számítanak arra, hogy a kedvenc sorozatuk olyan epizóddal jelentkezik, amely valósághűnek lenne mondható, ám nem egy esetben előfordult, hogy az írók valamilyen valós történetből merítettek ihlet.

Jodie Foster, a tetoválás és Ronald Reagan: Ebben a részben egy férfi hangokat kezd hallani, majd rájön, hogy a kezén látható Bettie Page tetoválás próbálja rábeszélni (az eredeti hangot Jodie Foster kölcsönözte neki), hogy ölje meg a szomszédját.

A valóságban 1981-ben John Hinckley Jr. Azért akarta megölni megölni Ronald Reagant, mert mániákusan rajongott Jodie Fosterért, akinek így akar imponálni.

Mérgező vér: Az X-akták első évadának fináléja arról szólt, hogy egy férfi mérgező gázt kezd kibocsátani a testéből, miután az orvosok tűt szúrtak belé. Később kiderült, hogy a szökevény földönkívüli DNS-sel rendelkezett.

A valóságban 1994-ben egy Gloria Ramirez nevű, méhnyakrákban szenvedő nőt felvettek a Riverside-i kórházba. Amikor az ápolónő vért akart venni a betegtől, akkor észrevette, hogy a vérben furcsa részecskék úszkálnak, a szaga pedig az ammóniára hasonlít.

A kipárolgás miatt hat kórházi dolgozó összeesett. Hamarosan kiderült, hogy az oxigén és a defibrillátor dimetil-szulfoxidot hozhatott létre Ramirez szervezetében. Mivel ez csak elmélet, ezért Ramirez esete az egyik legnagyobb megoldatlan orvosi rejtély.

Kultikus halál: Scully és Mulder egy szekta után nyomozott ebben a részben. Amikor a vezető erre rájön, akkor ráveszi a tagokat arra, hogy öljék meg magukat. Ennek a történetnek az alapját a dávidisták és azok vezetője, David Koresh adta. 1993-ban két hónapon át tartott a 80 áldozatot követelő, wacói ostrom, aminek során a hatóság fel akarta számolni a szektát.

A tömeges öngyilkosság eredete a jonestown-i mészárlás volt. 1978-ban Jim Jones szektavezér parancsára közel ezer ember ölte meg magát. Jones mérget itatott a szektásokkal. Aki ellenállt, azt agyonlövette.

Fotón a jövő: Ebben a részben egy sorozatgyilkos akaratlanul is előhívatlan fotókra vetíti ki a képzelgéseit. Miután a sorozatgyilkos elrabol egy fiatal nőt, a portás megtalálja azokat a frissen előhívott fotókat, amelyeken a sikoltozó nő szerepel.

Az X-akták írója itt két ember történetét gyúrta össze. Az egyik Ted Serios, egy hatvanas években élt fotográfus, aki azt állította, hogy előhívatlan filmre rögzíti az emberi gondolatokat. A másik Howard Unruh sorozatgyilkos, aki tizenhárom embert ölt meg 1949-ben.

Emberkísérletek: Ebben a részben Scully gyanúsnak találja Muldert, aki annak a bioterroristának segít, aki olyan kórokozóval fertőz meg egy embert, ami leolvasztja az arcot. A valóságban tényleg létezett egy arkansasi létesítmény, ahol biológiai fegyverekkel végeztek kísérleteket.

Állítólag az USA kormánya 1943 és 1966 között több, mint 200 kísérletet végzett az Egyesült Államok lakosságán úgy, hogy ők erről nem tudtak. A kutatók a biológiai támadások hatásaira voltak kíváncsiak.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló