Ezeket teheted egy repülőgép baleset esetén



A szakértők szerint néhány dolog segíthet, hogy túlélj egy légiszerencsétlenséget.Napjainkban a repülős nagyjából annyira biztonságos, mint beszállni egy liftbe, ugyanis a statisztikák szerint a balesetek 95 százalékába senki sem hal bele. Ugyanakkor ott van az az 5 százalék, ami miatt a szakértők szerint nem árt tisztában lenni azzal, hogy mit tehetsz, ha bekövetkezik a baj, te pedig szeretnéd túlélni a katasztrófát.

Hátul biztonságosabb: Az Amerikai Légügyi Hatóság (FAA) 35 év baleseti statisztikája alapján megállapította, hogy a repülőgép elején 38 százalékos, a közepén 39 százalékos, a hátsó részén pedig 32 százalékos a halálozási arány.

A legjobb tehát az, ha a repülőgép hátsó harmadán, azon belül is a középső ülések egyikén foglalsz helyet, mert ott a legalacsonyabb, 28 százalékos, a halálozási arány.

Az öt soros szabály: Ed Galea, a Greenwichi Egyetem egyetem professzora 150 repülőgép-szerencsétlenség adatait vizsgálta meg és több, mint 2000 érintettel beszélt. Végül arra a következtetésre jutott, hogy a túlélőknek átlagosan öt soron kell átvágniuk ahhoz, hogy biztonságba kerüljenek.

A magassarkút tartogasd más alkalmakra: Cynthia Corbett szakértő szerint azzal is javíthatsz a túlélési esélyeiden, ha úgy öltözöl fel, mintha máris tudnád, hogy tűz elől kell menekülnöd. Corbett szerint a legjobb, ha zárt cipőt, hosszúnadrágot, például farmert viselnek az utasok, mert ezek a holmik nagyobb védelmet nyújtanak és a menekülésben sem akadályoznak.

Az is a hasznodra lehet, ha van nálad egy hosszú ujjú póló vagy kabát. Az is fontos, hogy a szintetikus szövetek helyett 100 százalékos pamutból vagy gyapjúból készült ruhát viseljenek az utasok. A zsebben legyen zsebkendő, mert azt benedvesítve az arcodhoz szoríthatod, mint egy rögtönzött légzőmaszkot.

Hallgasd végig a légiutas-kísérőket: A szakértők szerint gyakran pont a törzsutasok azok, akik nem tudják, hogy mit kell tenni vészhelyzet esetén, mert nem figyelnek a légiutas-kísérők felszállás előtti tájékoztatásra. Te ne kövesd el ezt a hibát! Mindig figyelj oda erre a tájékoztatóra, mert hidd el, hogy akkor is tudnak újat mondani, ha sűrűn utazol repülőgépen.

A plusz 3, mínusz 8 perces szabály: A balesetek többsége (80 százaléka) a felszállás utáni 3 percen, vagy a landolás előtti 8 percen belül következnek be. Annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban cselekedhess, ebben az időben maradj éber, ne aludj, ne hallgass zenét, ne vedd le a cipődet, ne igyál alkoholt, és legyen bekapcsolva a biztonsági öved!

Készülj fel a becsapódásra: Ha a légiutas-kísérő jelzi, hogy baj van, akkor Corbett azt tanácsolja, hogy szabadulj meg a zsebeidben található éles tárgyaktól (toll, ceruza, kulcs, stb). Ezeket tedd az előtted lévő ülés alá helyezett kézipoggyászodba. Ezzel megelőzheted, hogy ezek a holmik később sérüléseket okozzanak, valamint a lábad sem fog az ülés alá szorulva eltörni. A következő dolgod az, hogy vedd fel a helyes testtartást, amire különböző ajánlások léteznek. Ennek nézz utána az interneten!

Fuss, ha kedves az életed: A becsapódás után mindenképpen próbáld meg összeszedni minden erődet, és menekülj ki a repülőgépből! Ha sikerült időben kijutnod a szabadba, akkor nagyon gyorsan távolodj el a géptől, mert a veszély még nem múlt el!

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló