Iráni nők öltözködése az iszlám forradalom előtt és napjainkban



Az iráni nők öltözködésében az iszlám forradalom után óriási változás állt be, amelynek hatása még most is érezhető.


Iránban 1979-ben győzött az iszlám forradalom és Reza Pahlavi sah amerikai támogatást élvező rendszere megbukott. Az új alkotmány pedig a száműzetésből visszahívott Khomeini ajatollahot nevezte ki az iszlám köztársaság legfőbb vezetőjének.


A mérsékelt reformisták törekvéseit innentől fogva elnyomták. Pahlavi követőit Khomeini parancsára kivégezték és vége lett a nyugatbarát politikának is.


Kihirdették, hogy a legfőbb törvénykönyv és útmutató a Korán, amely az élet minden kérdését szabályozta.

Szigorú intézkedéseket vezettek be, mint az alkoholtilalom, a férfiak és nők elkülönítése a nyilvános helyeken és betiltották a nyugatias zenét a tévében és a rádióban. Az iszlám forradalom lendülete csak Khomeini halála után 1989-ben csökkent valamelyest.


Iránban a konzervatív iszlám kultúra a mérvadó, amely a nőket sok területen korlátozza. A férfiak a család mindenható fejei és a fiúknak nagyobb megbecsülés jut, mint a lányoknak.

A nők csak olyan ruhát vehetnek fel a nyilvánosság előtt, amelyből csak a kezük és arcuk látszik ki. A forradalom óta nem hordhatnak ujjatlan ruhát és blúzokat. A hajukat pedig sállal vagy a hagyományos viselettel, a fekete maqhna-ehhel kell befedniük.

Az iszlám forradalom előtt azonban az iráni nők öltözködése sokkal szabadabb volt, olyan ruhákat vehettek fel, mint a nyugaton élő társaik. Hódítottak a színes ruhák, kivágott felsők, rövidnadrágok, szoknyák és a hajukat sem kellett eltakarniuk.

Az akkori legdivatosabbnak számító ruhák így néztek ki a 70-es években kiadott iráni magazinokban:

Azóta a forradalom utáni öltözködési szigoron enyhítettek, de továbbra is tilos rövid vagy ujjatlan ruhát felvenni.

Sok fiatalabb nő viszont színes darabokkal, kendőkkel akarja változatosabbá tenni az öltözködését.

Így az utcán egyszerre lehet találkozni hagyományos, fekete, teljes testet elfedő csadorban lévő asszonyokkal és színes fejkendőt viselő fiatalabb nőkkel is.

Az alábbi videóban azt nézhetjük meg, a hajviselet és a smink miként változott az iráni nőknél az elmúlt 100 évben:


Forrás: erdekesvilag.hu

Ajánló

Ajánló